Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατά της vegan διατροφής ο FAO – Τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών ζωικών πρωτεϊνών!

ΑρχικήΝέαΚατά της vegan διατροφής ο FAO - Τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών ζωικών πρωτεϊνών!
spot_img

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν “βασικές πηγές” θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν “βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών” για τον παγκόσμιο πληθυσμό, κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην οποία καλεί παράλληλα την κτηνοτροφία να επιλύσει το πρόβλημα των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Απέναντι στην έκταση του υποσιτισμού, ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να “προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά”, τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά “που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα”.

Τα συμπεράσματα αυτά του FAO προέρχονται από έκθεση που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση πάνω από 500 επιστημονικών άρθρων και παρουσιάστηκε ως “η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα” ανάλυση για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους, που συνδέονται με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

“Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έναν αριθμό βασικών λιπαρών οξέων, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη B12 (…) που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον οργανισμό.

“Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε ορισμένες σημαντικές περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγάλη ηλικία”, προσθέτει ο FAO, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή του τα προϊόντα της θάλασσας.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απίσχνανση (ή υποσιτισμό) στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, να καταπολεμήσει την γέννηση λιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου βρίσκονται μεταξύ “των πιο διαδεδομένων στον κόσμο”. Πάνω από ένα παιδί στα δύο, ηλικίας περίπου μεταξύ 3 και 6 ετών, υποφέρει από τουλάχιστον μία από αυτές τις ελλείψεις, κυρίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ωστόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει “ορισμένες προκλήσεις”, πρωτίστως περιβαλλοντικές, υπογραμμίζουν η δεύτερη στην ιεραρχία του FAO Μαρία Ελένα Σεμέδο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μάξιμο Τορέρο Κούλεν.

Πέραν της αποψίλωσης των δασών και μιας μη βιώσιμης χρήσης του νερού, ο τομέας ευθύνεται για το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει επίσης ότι “κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτοχρόνως ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον FAO.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα