Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταχωρήθηκε ως ΠΓΕ η Αφρίνα Μεσολογγίου

ΑρχικήΝέαΚαταχωρήθηκε ως ΠΓΕ η Αφρίνα Μεσολογγίου
spot_img

Στο μητρώο των προϊόντων με σφραγίδα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντάχθηκε η «Αφρίνα Μεσολογγίου», ο γνωστός ανθός αλατιού, διεθνώς αποκαλούμενος ως fleur de sel, μετά από αίτηση που κατέθεσε η εταιρία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης του ΥΠΑΑΤ.

Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η Αφρίνα είναι ένας τύπος θαλασσινού αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου. Αποτελείται από λευκούς και εύθρυπτους κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης των αλοπηγίων, με όψη ανάλαφρη, είναι λιγότερο αλμυρή από το αλάτι, ελαφρώς πικρή λόγω της αυξημένης ποσότητας μαγνησίου και άρα ιδανική για ωμά ή ψητά φαγητά, ή ακόμη και γλυκά. Είναι πλούσια σε όλα τα πολύτιμα για την υγεία ιχνοστοιχεία – μέταλλα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό και ιδιαίτερα το Μαγνήσιο (Mg). Είναι θαλασσινό αλάτι και δεν δέχεται κάποιου είδους προσθήκη ή επεξεργασία μετά τη συγκομιδή. Συνεπώς, το προϊόν υπάγεται στην κατηγορία Μαγειρικό αλάτι ή κοινό αλάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις. Το όνομα Αφρίνα αποτελεί παραδοσιακή ονομασία στην περιοχή του Μεσολογγίου, για την μικρή ποσότητα κρυστάλλων αλατιού που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης και συλλέγονται χειρωνακτικά. Η παραγωγή και συγκομιδή του προϊόντος Αφρίνα γίνεται στην αλυκή Μεσολογγίου, γνωστή στους ντόπιους και ως «Άσπρη» αλυκή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

H νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέλι, χυμούς και τρόφιμα «πρωϊνού»

Η οδηγία 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα