Πρόστιμο σε παντοπωλείο για τρόφιμο περασμένη διατηρησιμότητας.
Καταγγελία για ληγμένα τρόφιμα υπέβαλε καταναλωτής στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στα τέλη Οκτωβρίου. Ακολούθησε έλεγχος των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης (τμήμα Εμπορίου) στην εν λόγω επιχείρηση όπου διαπιστώθηκε η διάθεση προϊόντος-τροφίμου στο οποίο είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότας πέραν των ορίων που προβλέπονται. Το παραπάνω αποτελεί παράβαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 περίπτωση Α του άρθρου 13 της Υ.Α 91354/ΦΕΚ 2983Β΄/30-08-2017. Στο παντοπωλείο επιβλήθηκε πρόστιμο €2.000
Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ για την διάθεση προϊόντων με περασμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
Α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
Β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
Γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Η ανακοίνωση επιβολής προστίμου.