Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγγελία για παρουσία αλεσμένου γυαλιού και άμμου σε επιτραπέζιο αλάτι εμπορίου – Η απάντηση των Αρχών της Τσεχίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαταγγελία για παρουσία αλεσμένου γυαλιού και άμμου σε επιτραπέζιο αλάτι εμπορίου - Η απάντηση των Αρχών της Τσεχίας
spot_img

Ανοησίες χαρακτήρισαν οι αρχές της Τσεχίας τις καταγγελίες για παρουσία γυαλιού και άμμου στο επιτραπέζιο αλάτι.

Μετά από αναφορές που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί παρουσίας μικροσωματιδίων γυαλιού και άμμου σε επιτραπέζιο αλάτι που πωλείται στη λιανική, η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων τη Τσεχίας, απάντησε ότι πρόκειται για… ανοησίες.

Πιο συγκεκριμένα άρθρο ιστότοπου στην Τσεχία, που κυκλοφόρησε ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραφε ένα πείραμα που έκανε ο υπογράφων: Επαλήθευσα με πείραμα: έβαλα 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι. Πρόσθεσα χλιαρό νερό και το άφησα να διαλυθεί. Ένα αδιάλυτο υπόλειμμα κατακάθισε στον πυθμένα. Αφού κατακάθισε, έχυσα το διάλυμα και συμπλήρωσα ξανά με νερό. Επανέλαβα 4 φορές. Η ποσότητα του αδιάλυτου υπολείμματος δεν άλλαξε. Ελέγξτε το και μόνοι σας. (…)

Δηλαδή: Κοιτάξτε προσεκτικά το αλάτι στο σπίτι. Καταρχήν, εσείς οι νοικοκυρές, μάλλον έχετε ήδη παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό το αλάτι «δεν φαίνεται αλμυρό», δηλαδή τουλάχιστον η αλμύρα του είναι πολύ πιο ήπια από ότι είχατε συνηθίσει πριν. Πιθανότατα θα το λύσετε προσθέτοντας απλά περισσότερα στο φαγητό της. Και τώρα κοιτάξτε την καλά. Δεν σας φαίνεται, ειδικά αν το αγοράσατε σε πλαστική σακούλα και είναι χοντροτριμμένο, ότι αστράφτει σαν το χιόνι στον κάμπο μια παγωμένη μέρα; Μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά όταν μάθετε ποια είναι η αιτία αυτών των γεγονότων, θα γονατίσετε… Λοιπόν: Σε εταιρείες που αλέθεται το αλάτι και μπορείτε να το αγοράσετε ήδη αλεσμένο σε σακούλες στα καταστήματα, το παρακάτω είναι έκανε το μείγμα που χρησιμοποιείται για να γεμίσει τις σακούλες που ονομάζεται: Αλάτι κουζίνας. Αυτό το μείγμα είναι: 1/3 αλάτι, 1/3 αλεσμένη άμμος (!) και 1/3 αλεσμένο γυαλί (!!!).

Η απάντηση της επίσημης Αρχής

Σχολιάζοντας η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας ανέφερε ότι το άρθρο περιέχει πολλές άλλες ανοησίες, για παράδειγμα, ότι το γυαλί στο αλάτι είναι η αιτία της αυξημένης χοληστερόλης στον πληθυσμό…!

Η SZPI για να αποδείξει ότι πρόκειται για ανακρίβειες, πήρε 23 δείγματα βρώσιμου αλατιού (δηλαδή συνηθισμένο αλάτι κουζίνας) στο εργαστήριο. Δύο από αυτά τα δείγματα ήταν μη συμμορφούμενα, όχι όμως για τους λόγους που ανέφερε η καταγγελία. Το ένα δεν πληρούσε τις απαιτήσεις για περιεκτικότητα σε ιώδιο και το άλλο για παρουσία ορυκτών που προέρχονται απευθείας από αλάτι. Δεν βρέθηκαν προσμίξεις άμμου ή αλεσμένου γυαλιού.

Κάποια ποσότητα αλατιού δεν θα διαλυθεί

Η έκθεση αναφέρει ότι μέρος του αλατιού δεν διαλύεται. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο νερό διαλύει ο καταναλωτής το αλάτι. Η διαλυτότητα του αλατιού στο νερό είναι περίπου 35 g αλατιού σε 100 ml νερού. Αν λοιπόν διαλύσετε, για παράδειγμα, 100 g αλάτι, θα πρέπει να διαλυθεί σε 285 ml νερό. Το βρώσιμο αλάτι είναι ένα κρυσταλλικό προϊόν που περιέχει τουλάχιστον 97% χλωριούχο νάτριο σε ξηρή ύλη, προαιρετικά εμπλουτισμένο με συμπλήρωμα διατροφής (το συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι φθόριο ή ιώδιο).

Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, το προϊόν «βρώσιμο αλάτι» μπορεί να περιέχει και άλλες ουσίες, έως 3% κατ’ ανώτατο όριο της ποσότητας στη συσκευασία αλατιού. Ανάλογα με τη μέθοδο λήψης του αλατιού, μπορεί να είναι πρόσμικτο – θειικά, ανθρακικά, βρωμίδια ασβεστίου, καλίου, νατρίου ή μαγνησίου. Αυτά τα συστατικά μπορούν επομένως να παραμείνουν στον πάτο του δοχείου μετά τη διάλυση και δεν είναι αλμυρά. Επίσης, εάν σχηματιστεί ένα λεγόμενο κορεσμένο διάλυμα κατά τη διάλυση του αλατιού στο νερό (άλλες ουσίες δεν μπορούν πλέον να διαλυθούν στο διάλυμα), το πρόσθετο προστιθέμενο αλάτι δεν μπορεί πλέον να διαλυθεί στο διάλυμα και παραμένει στον πυθμένα του δοχείου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο