Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγραφή κρουσμάτων χολέρας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΚαταγραφή κρουσμάτων χολέρας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img

Η χολέρα μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένου νερού και μολυσμένων τροφίμων.

Μέσα σε ένα περίπου μήνα (από τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023), έχουν καταγραφεί 53.327 νέα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 482 νέων θανάτων σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, έχουν καταγραφεί συνολικά 775.522 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 4.773 θανάτων.

- Advertisement -

H χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae. Μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένου νερού και μολυσμένων τροφίμων που έχουν μολυνθεί από ανθρώπινα κόπρανα που περιέχουν τα βακτήρια. Μισοψημένα θαλασσινά είναι επίσης μία συνήθης πηγή μόλυνσης.

Οι πέντε χώρες που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Αφγανιστάν (29 952), η Αϊτή (6 051), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4 742), Αιθιοπία (2 913) και Σομαλία (2 265). Συγκριτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και από τις 19 Νοεμβρίου 2022, 1.186.159 κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 1.753 θανάτων, αναφέρθηκαν παγκοσμίως. Το 2021 αναφέρθηκαν 2 περιπτώσεις σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ενώ 3 και 26 περιπτώσεις αναφέρθηκαν το 2020 και το 2019 αντίστοιχα. Όλες οι περιπτώσεις είχαν ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές που πλήττονται από χολέρα.
Σύμφωνα με το ECDC, ο κίνδυνος μόλυνσης από χολέρα σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται αυτές οι χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρόλο που είναι δυνατή η σποραδική εισαγωγή κρουσμάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα