Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

9 στους 10 Βρετανούς δεν γνωρίζουν τις πέντε βασικές ομάδες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτής9 στους 10 Βρετανούς δεν γνωρίζουν τις πέντε βασικές ομάδες τροφίμων
spot_img

Εσείς τις γνωρίζετε; Η απάντηση είναι στο τέλος του άρθρου!

Η σημασία της υγιεινής διατροφής έχει γίνει όλο και πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πιο ανοιχτές συζητήσεις για το τι τρώμε καθημερινά.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του Βρετανικού κοινού δεν είναι καλά ενημερωμένο σχετικά με τις βασικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί προκειμένου να διατηρεί μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον πάροχο υπηρεσιών παράδοσης κουτιών τροφίμων Green Chef διαπιστώθηκε ότι σχεδόν 9 στους 10 (86%) Βρετανούς δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά και τις πέντε ομάδες τροφίμων.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των Βρετανών αναγνώρισε λανθασμένα τα “μέταλλα” ως μία από τις πέντε ομάδες τροφίμων, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) πίστευε ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ήταν μία από τις ομάδες.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Από αυτή την ομάδα, οι Βρετανοί ηλικίας 35 έως 44 ετών ήταν οι πιο ενημερωμένοι σχετικά με το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουν την ημέρα.

Όσον αφορά την πρόσληψη νερού, σχεδόν οι μισοί (44%) δεν γνώριζαν ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Ωστόσο, οι γυναίκες είναι σημαντικά πιο πιθανό να γνωρίζουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού σε σύγκριση με τους άνδρες, με το 62% των γυναικών να δίνουν σωστές απαντήσεις σε σύγκριση με λιγότερο από το ήμισυ (49%) των ανδρών.

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω την ημέρα;

Το NHS αναφέρει ότι ο μέσος άνδρας χρειάζεται 2.500kcal την ημέρα, ενώ η μέση γυναίκα 2.000kcal την ημέρα. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος και την άσκηση που κάνει ο καθένας.

Οι θερμίδες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το σώμα μας είναι σε θέση να αντλήσει ενέργεια από αυτές προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά.

Μπορείτε να ελέγξετε τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων για πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες και να προγραμματίσετε τα γεύματά σας, εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να διαχειριστείτε την πρόσληψη θερμίδων. Ορισμένα εστιατόρια και μενού φαγητού σε πακέτο παρέχουν επίσης πληροφορίες θερμίδων για να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Θα πρέπει να στοχεύετε σε μια ισορροπημένη διατροφή και να λαμβάνετε υγιεινές θερμίδες από μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα, πρωτεΐνες και ακόρεστα λίπη.

Ποιες είναι οι πέντε ομάδες τροφίμων

Οι πέντε κύριες ομάδες τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε, περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και άλλοι αμυλούχοι υδατάνθρακες
  • Φασόλια, όσπρια, ψάρια, αυγά, κρέας και άλλες πρωτεΐνες
  • Γαλακτοκομικά
  • Λίπη

Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους ανεξάρτητα από το βάρος, τους διατροφικούς περιορισμούς ή προτιμήσεις και την εθνική καταγωγή.

Μια ισορροπημένη διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων από κάθε ομάδα τροφίμων. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας σε κάθε γεύμα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά δεν θα πρέπει να αγχώνεστε γι’ αυτό, αρκεί να προσπαθείτε να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή ακόμη και μιας εβδομάδας

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο