Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξήθηκε η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, αλλά παραμένει μικρότερη από αυτό που θα έπρεπε

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑυξήθηκε η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, αλλά παραμένει μικρότερη από αυτό που θα έπρεπε
spot_img

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης Freshfel Europe’s Consumption Monitor για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών των Ευρωπαίων.

Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης Freshfel Europe’s Consumption Monitor.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε στα 364,58 g/ημέρα/κάτοικο το 2021, αυξημένη κατά 1,27% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εσόδων της αγοράς νωπών προϊόντων της ΕΕ, η οποία έφτασε τους 74.354.475 τόνους. Η έκθεση αποδίδει αυτή την τάση στις αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, αλλά και στην πανδημία, η οποία έφερε στο προσκήνιο νέες ανησυχίες για την υγεία και την ευεξία.

Αλλά ακόμα και με αυτή την αύξηση, η κατανάλωση παραμένει χαμηλότερη από αυτήν που προτείνει ο ΠΟΥ, που είναι 400 γραμμάρια την ημέρα ο καθένας.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022, επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι προσφεύγουν πια σε φτηνότερες λύσεις. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζει- παρά τα θετικά στοιχεία- μεγάλη πίεση.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες είναι οι χώρες της ΕΕ που τηρούν την συνιστώμενη κατανάλωση των 400. γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ανά κάτοικο την ημέρα, γεγονός που αποδεικνύει πως πρέπει να ληφθούν πιο επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Freshfel Europe Salvo Laudani, σε δήλωση που παρατίθεται στο European Supermarket Magazine, ότι ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών «πρέπει αποδείξει ότι λειτουργεί σε μια μορφή βιώσιμων συστημάτων τροφίμων για να παρέχει οικονομικά προσιτά, θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα, ούτως ώστε να στρέψει τους καταναλωτές πιο κοντά σε μια φυτική διατροφή».

Υπολογίζεται πως ένα μόνο κομμάτι φρούτου ή λαχανικών επιπλέον στην καθημερινή διατροφή των ευρωπαίων καταναλωτών θα ενίσχυε το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς κατά σχεδόν 20%.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα