Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκπληξη! Το… “σκούρο πράγμα” στον βραστήρα τελικά είναι καλό!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΈκπληξη! Το… "σκούρο πράγμα" στον βραστήρα τελικά είναι καλό!
spot_img

Το νερό της βρύσης παράγει μια φυσική προστατευτική ασπίδα κατά των επιβλαβών μικροπλαστικών,   η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη την απελευθέρωσής τους από τα οικιακά προϊόντα, όπως π.χ. τους βραστήρες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων, με πρόσφατη έρευνά της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Chemical Engineering Journal. Αυτή η μελέτη, αποκαλύπτει ότι το νερό της βρύσης περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία εμποδίζουν τα πλαστικά να υποβαθμιστούν στο νερό και να απελευθερώσουν μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά μπορούν να μεταφέρουν μια σειρά από ρύπους όπως ιχνοστοιχεία και ορισμένες δυνητικά επιβλαβείς οργανικές χημικές ουσίες.

Όπως αναφέρει το Science Daily, προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν την απελευθέρωση μικροπλαστικών, έχουν χρησιμοποιήσει μορφές καθαρού νερού, οι οποίες όμως υπάρχουν μόνο σε εργαστήρια και δεν λαμβάνουν συγκεκριμένα υπόψη τα ιόντα και τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στο νερό της βρύσης.

Ο καθηγητής John J Boland, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε:

“Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά μπορούν να υποβαθμιστούν και να απελευθερώσουν μικροπλαστικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μπουν στο περιβάλλον και να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Η έρευνά μας δείχνει ότι πολλά αντικείμενα, όπως οι πλαστικοί βραστήρες, που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα με νερό βρύσης, μπορούν να αναπτύξουν με την πάροδο του χρόνου ένα προστατευτικό φλοιό, που εμποδίζει την πλήρη απελευθέρωση μικροπλαστικών.

“Το νερό της βρύσης δεν είναι 100% καθαρό H2O, καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αυτό που δείξαμε είναι ότι αν συμπεριλάβετε αυτά τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, η υποβάθμιση των πλαστικών στο νερό της βρύσης είναι εντελώς διαφορετική. Αντί τα πλαστικά να καταρρέουν, τα υπάρχοντα μέταλλα «ντύνουν» το πλαστικό και αποτρέπουν κάθε είδους υποβάθμιση. Έτσι δε δημιουργούνται μικροπλαστικά. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί αυτό το σκούρο καφέ χρώμα που παρατηρείτε στο βραστήρα. Είναι το οξείδιο του χαλκού που σχηματίζεται από ορυκτά χαλκού στο νερό της βρύσης σας, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τους χάλκινους σωλήνες στο σπίτι σας – όλα αυτά συνδυάζονται για να δώσουν μια τέλεια προστασία στο βραστήρα.

“Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή έχουμε μάθει ότι αυτοί οι τύποι προστατευτικής επιδερμίδας μπορούν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο και να εφαρμοστούν απευθείας στο πλαστικό χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε να συσσωρευτεί φυσικά. Αυτή η ανακάλυψη δείχνει επίσης ότι η φύση πρωτοπορεί, δείχνοντας τις λύσεις σε κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη – υψηλής τεχνολογίας – κοινωνία μας.»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο