Τα αποτελέσματα έρευνας σε περίπου 1.000 καταναλωτές όσον αφορά στις εναλλακτικές λύσεις κρέατος και την αύξηση της η πιθανότητας κατανάλωσής τους.
Η πατάτα, η φακή, το ρεβίθι και ο αρακάς είναι οι πιο αποδεκτές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ενώ τα φύκια, τα έντομα και το καλλιεργημένο κρέας είναι οι λιγότερο αποδεκτές φυτικές πρωτεΐνες, σύμφωνα με έρευνα καταναλωτών που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference. Η μελέτη είχε στόχο την βελτίωση της στάσης των καταναλωτών ως προς τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος και την αύξηση της η πιθανότητας κατανάλωσής τους.
Διερευνήθηκαν οι προσδοκίες για 17 συγκεκριμένες πηγές πρωτεΐνης που εφαρμόζονται σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος και τέσσερις συμβατικές πηγές πρωτεϊνών με βάση τα ζώα σε μια διαδικτυακή έρευνα με 916 συμμετέχοντες από το γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν αρκετά σχετικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών, όπως η τροφική νεοφοβία, η συνείδηση για την υγεία, η προτίμηση για φυσικότητα, η περιβαλλοντική ταυτότητα και η στάση των καταναλωτών για το κρέας και τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος.
Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος που περιέχουν πατάτα, φακές, ρεβίθια και μπιζέλι πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες αποδοχής. Άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως φύκια, έντομα και διαφορετικοί τύποι καλλιεργημένου κρέατος, δεν πέτυχαν υψηλή αποδοχή. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η δέσμευση των ανθρώπων στο κρέας δεν επηρεάζει την αποδοχή εναλλακτικών πρωτεϊνών. Μάλλον, η αρνητική στάση απέναντι στις εναλλακτικές λύσεις κρέατος είναι το πρόβλημα.
Ως εκ τούτου, οι μελλοντικές προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων των εναλλακτικών κρεάτων, αντί να δαιμονοποιούν την κατανάλωση κρέατος. Ένας τρόπος για να βελτιστοποιηθεί η αποδοχή των εναλλακτικών κρεάτων είναι η χρήση συστατικών για τα οποία οι καταναλωτές έχουν ήδη θετικές προσδοκίες, όπως πατάτα, φακές, ρεβίθια και μπιζέλια.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Bruno Etter, Fabienne Michel, Michael Siegrist, Which are the most promising protein sources for meat alternatives?, Food Quality and Preference, 2024, 105226, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2024.105226. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329324001289).