Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατατάκια – γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠατατάκια - γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;
spot_img

Η επίδραση των ανηδονικών χαρακτηριστικών στην κατανάλωση σνακ.

Τα σνακ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στον σημερινό κόσμο, καθώς αποτελούν πλέον, σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των σνακ χαρακτηρίζεται από το ότι περιέχουν πολλές θερμίδες και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών.

- Advertisement -

 Πόσο επηρεάζει όμως η ανηδονία την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference.  Ανηδονία είναι η αδυναμία να νιώσεις απόλυση και ευχαρίστηση. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης καθώς και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, που σχετίζεται και με αλλοιωμένη διατροφική συμπεριφορά.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (309)χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μια ομάδα που έπασχε από ανηδονικά χαρακτηριστικά συγκρίθηκε με μια υγιή ομάδα ελέγχου.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σχετική συχνότητα πρόσληψης 19 διαφορετικών προϊόντων σνακ, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν το αντίστοιχο σνακ τις τελευταίες επτά ημέρες. Ζητήθηκε επίσης από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν τις αισθήσεις τους μετά την κατανάλωση υγιεινών και ανθυγιεινών προϊόντων σνακ. Αυτές οι αισθήσεις μετά την κατάποση περιλαμβάνουν αισθήσεις που σχετίζονται με την όρεξη, την ευεξία και τις αισθήσεις ενέργειας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα με υψηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά ανέφεραν χαμηλότερη ευχαρίστηση που σχετίζεται με το φαγητό, χαμηλότερη συχνότητα πρόσληψης υγιεινών σνακ και χαμηλότερη ένταση μετά την κατάποση αισθήσεων για υγιεινά σνακ σε σύγκριση με την ομάδα με χαμηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά. Οι διαφορές που εντοπίστηκαν μεταξύ των ομάδων εντοπίστηκαν κυρίως για υγιεινό σνακ και όχι για ανθυγιεινό σνακ.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές με υψηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών μπορεί να επιλέξουν έμμεσα ανθυγιεινά τρόφιμα για τις ευχάριστες επιδράσεις τους περισσότερο από τους καταναλωτές με χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών.

 Εν ολίγοις, οι καταναλωτές με υψηλά και χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών αναφέρουν διαφορές στην εμπειρία του σνακ σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στην πρόσληψη σνακ, την ευχάριστη εμπειρία κατανάλωσης και την εμπειρία μετά την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του γιατί υψηλότερη πρόσληψη ανθυγιεινών σνακ αναφέρεται σε ομάδες που πάσχουν από ανηδονία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα