Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατατάκια – γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠατατάκια - γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;
spot_img

Η επίδραση των ανηδονικών χαρακτηριστικών στην κατανάλωση σνακ.

Τα σνακ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στον σημερινό κόσμο, καθώς αποτελούν πλέον, σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των σνακ χαρακτηρίζεται από το ότι περιέχουν πολλές θερμίδες και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών.

 Πόσο επηρεάζει όμως η ανηδονία την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference.  Ανηδονία είναι η αδυναμία να νιώσεις απόλυση και ευχαρίστηση. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης καθώς και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, που σχετίζεται και με αλλοιωμένη διατροφική συμπεριφορά.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (309)χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μια ομάδα που έπασχε από ανηδονικά χαρακτηριστικά συγκρίθηκε με μια υγιή ομάδα ελέγχου.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σχετική συχνότητα πρόσληψης 19 διαφορετικών προϊόντων σνακ, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν το αντίστοιχο σνακ τις τελευταίες επτά ημέρες. Ζητήθηκε επίσης από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν τις αισθήσεις τους μετά την κατανάλωση υγιεινών και ανθυγιεινών προϊόντων σνακ. Αυτές οι αισθήσεις μετά την κατάποση περιλαμβάνουν αισθήσεις που σχετίζονται με την όρεξη, την ευεξία και τις αισθήσεις ενέργειας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα με υψηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά ανέφεραν χαμηλότερη ευχαρίστηση που σχετίζεται με το φαγητό, χαμηλότερη συχνότητα πρόσληψης υγιεινών σνακ και χαμηλότερη ένταση μετά την κατάποση αισθήσεων για υγιεινά σνακ σε σύγκριση με την ομάδα με χαμηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά. Οι διαφορές που εντοπίστηκαν μεταξύ των ομάδων εντοπίστηκαν κυρίως για υγιεινό σνακ και όχι για ανθυγιεινό σνακ.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές με υψηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών μπορεί να επιλέξουν έμμεσα ανθυγιεινά τρόφιμα για τις ευχάριστες επιδράσεις τους περισσότερο από τους καταναλωτές με χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών.

 Εν ολίγοις, οι καταναλωτές με υψηλά και χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών αναφέρουν διαφορές στην εμπειρία του σνακ σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στην πρόσληψη σνακ, την ευχάριστη εμπειρία κατανάλωσης και την εμπειρία μετά την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του γιατί υψηλότερη πρόσληψη ανθυγιεινών σνακ αναφέρεται σε ομάδες που πάσχουν από ανηδονία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο