ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠατατάκια - γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;

Πατατάκια – γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;

3 λεπτά ανάγνωσης

Η επίδραση των ανηδονικών χαρακτηριστικών στην κατανάλωση σνακ.

Τα σνακ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στον σημερινό κόσμο, καθώς αποτελούν πλέον, σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των σνακ χαρακτηρίζεται από το ότι περιέχουν πολλές θερμίδες και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών.

- Advertisement -

 Πόσο επηρεάζει όμως η ανηδονία την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference.  Ανηδονία είναι η αδυναμία να νιώσεις απόλυση και ευχαρίστηση. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης καθώς και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, που σχετίζεται και με αλλοιωμένη διατροφική συμπεριφορά.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (309)χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μια ομάδα που έπασχε από ανηδονικά χαρακτηριστικά συγκρίθηκε με μια υγιή ομάδα ελέγχου.

- Advertisement -

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σχετική συχνότητα πρόσληψης 19 διαφορετικών προϊόντων σνακ, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν το αντίστοιχο σνακ τις τελευταίες επτά ημέρες. Ζητήθηκε επίσης από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν τις αισθήσεις τους μετά την κατανάλωση υγιεινών και ανθυγιεινών προϊόντων σνακ. Αυτές οι αισθήσεις μετά την κατάποση περιλαμβάνουν αισθήσεις που σχετίζονται με την όρεξη, την ευεξία και τις αισθήσεις ενέργειας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα με υψηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά ανέφεραν χαμηλότερη ευχαρίστηση που σχετίζεται με το φαγητό, χαμηλότερη συχνότητα πρόσληψης υγιεινών σνακ και χαμηλότερη ένταση μετά την κατάποση αισθήσεων για υγιεινά σνακ σε σύγκριση με την ομάδα με χαμηλά ανηδονικά χαρακτηριστικά. Οι διαφορές που εντοπίστηκαν μεταξύ των ομάδων εντοπίστηκαν κυρίως για υγιεινό σνακ και όχι για ανθυγιεινό σνακ.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές με υψηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών μπορεί να επιλέξουν έμμεσα ανθυγιεινά τρόφιμα για τις ευχάριστες επιδράσεις τους περισσότερο από τους καταναλωτές με χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών.

 Εν ολίγοις, οι καταναλωτές με υψηλά και χαμηλά επίπεδα ανηδονικών χαρακτηριστικών αναφέρουν διαφορές στην εμπειρία του σνακ σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στην πρόσληψη σνακ, την ευχάριστη εμπειρία κατανάλωσης και την εμπειρία μετά την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του γιατί υψηλότερη πρόσληψη ανθυγιεινών σνακ αναφέρεται σε ομάδες που πάσχουν από ανηδονία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Έλληνες αρτοποιοί: 1.500 λουκέτα, με πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να «απειλούν» τον κλάδο

Έλσα Κουκουμέρια: «Μεγάλη αδικία για εμάς και παραπλάνηση του καταναλωτή» – Γιώργος Καββαθάς: «Πολύ σύντομα θα δούμε την κατάληψη του χώρου από πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Νέα προειδοποίηση για κοινό τρόφιμο του σουπερμάρκετ – Επιστημονικά ευρήματα και συστάσεις από τις αρχές – Του Ν. Γδοντέλη

Παθογόνα βακτήρια, θερμοκρασία και χρόνος αποθήκευσης στο επίκεντρο νέων επιστημονικών δεδομένων για δημοφιλή τρόφιμα.

Εντοπίστηκε μέλι με Clostridium botulinum – Πηγές επιμόλυνσης, ανθεκτικότητα και περιστατικά αλλαντίασης

Νέο περιστατικό στην Ευρώπη ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την παρουσία C. botulinum στο μέλι – Από πού προέρχεται, πώς ελέγχεται και ποιος είναι ο κίνδυνος.