Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο ακριβές είναι το ζύγισμα στα συσκευασμένα κρέατα;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠόσο ακριβές είναι το ζύγισμα στα συσκευασμένα κρέατα;
spot_img

Έρευνες δείχνουν ότι το βάρος στα συσκευασμένα κρέατα δεν είναι πάντα αυτό που αναγράφεται

Όταν αγοράζουμε συσκευασμένα κρέατα, κοιτάζουμε την τιμή και υποθέτουμε ότι το προϊόν έχει το βάρος που αναγράφεται στη συσκευασία. Αλλά πως μπορούμε να ξέρουμε ότι έχει ζυγιστεί σωστά;

Το Αμερικανικό κανάλι Fox13 πήγε για ψώνια με σκοπό να διαπιστώσει εάν το αναγραφόμενο βάρος των προϊόντων που αγόρασε από 3 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν και το σωστό. Από τα δείγματα που αγόρασε, κάποια είχαν μικρότερο βάρος από το αναγραφόμενο, όπως στην περίπτωση του Walmart’s, ενώ άλλα περισσότερο, όπως στην περίπτωση του Superlo Foods στο Μέμφις του Τενεσί. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ δήλωσε: «Τέσσερα από τα πέντε δείγματα αποδείχθηκε ότι ζύγιζαν περισσότερο από τη διαφημιζόμενη τιμή. Πρόκειται συνήθως για προϊόντα που είναι προσυσκευασμένα από τον κατασκευαστή. Είναι συνήθως βαρύτερα για να βεβαιωθούμε ότι ο καταναλωτής λαμβάνει το σωστό βάρος για τα χρήματά του».

Το Υπουργείο Γεωργίας του Τενεσί εξετάζει και εγκρίνει όλες τις ζυγαριές σε κάθε κατάστημα σε ετήσια βάση. «Φέρνουν μια βαθμονομημένη ζυγαριά και ελέγχουν το βάρος του προϊόντος στο πάτωμα πωλήσεων έναντι της ζυγαριάς τους. Καθορίζεται ένα απόβαρο για τη συσκευασία που χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια, το απόβαρο αφαιρείται από το βάρος της τελικής συσκευασίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του του Superlo Foods.

Σε παλαιότερη έρευνα, αυτή τη φορά του καναλιού ABC13, ζυγίστηκαν τυχαία περίπου 40 συσκευασίες με κρέατα σε έξι αλυσίδες παντοπωλείων στο Τέξας, τοποθετώντας τα σε ψηφιακή ζυγαριά τροφίμων η οποία είχε ήδη εξεταστεί ως προς την ακρίβειά της. Σε αυτήν την περίπτωση, βρέθηκε ότι σχεδόν όλα τα πακέτα ήταν ακριβή, με μόνο δύο εξαιρέσεις. Δύο από τις 15 συσκευασίες κοτόπουλου που αγόρασαν από δύο διαφορετικά καταστήματα Kroger ζύγιζαν λιγότερο από την ποσότητα που αναγράφεται στην ετικέτα, η οποία έλεγε ότι περιελάμβανε ενισχυμένα υγρά.

Όταν πρόκειται για την αγορά συσκευασμένων κρεάτων, πολλοί καταναλωτές έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η συσκευασία περιλαμβάνεται στο βάρος, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, σύμφωνα με την πολιτεία του Τέξας. Η συσκευασία, μαζί με το περιτύλιγμα και το υπόθεμα απορρόφησης δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο συνολικό βάρος. Ωστόσο, ορισμένα κρέατα όπως το κοτόπουλο επιτρέπεται να περιέχουν υγρά. “Ως καταναλωτές, μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτή η ενίσχυση του ζωμού κοτόπουλου και του στήθους κοτόπουλου επηρεάζει το βάρος αυτής της συσκευασίας”, δήλωσε ο επιθεωρητής του Τμήματος Γεωργίας του Τέξας, Stewart Strnad. Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι ζυγαριές δεν είναι πάντα ακριβείς. Για παράδειγμα, το 4% των ζυγαριών στο Τέξας, που αντιστοιχεί σε 3,200 ζυγαριές, παρουσιάζει ανακριβή στοιχεία, κάτι που είναι σημαντικό για τους καταναλωτές.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε, ζητήστε από το χασάπη του σούπερ μάρκετ να σας ζυγίσει το προϊόν. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο βαρύ από αυτό που υποδεικνύει η ετικέτα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες τροφίμων, αν υπάρχει ανακρίβεια, φταίει ο προμηθευτής/κατασκευαστής και όχι τα καταστήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα