Κατηγορίες εναντίον των δύο κολοσσών ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική αποφυγής ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες τους σχετικά με τις μολύνσεις των προϊόντων τους
Η Foodwatch, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κατηγόρησε τη δημοφιλή σοκολατοποιία Ferrero και τον ελβετικό κολοσσό Nestlé ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική αποφυγής ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες τους σχετικά με τις πρόσφατες ανακλήσεις τροφίμων.
Η πίτσα Fraîch’Up που συνδέθηκε με λοιμώξεις από E.coli οδήγησε στον τραγικό θάνατο δύο παιδιών από τη Γαλλία, καθώς δεκάδες άλλα αρρώστησαν. Οι πίτσες που πωλούνται από τον Ιούνιο του 2021 αποσύρθηκαν και ανακλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου 2022, όταν η Nestlé ενημερώθηκε για την παρουσία του E. coli O26 στη ζύμη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.
Οι δημόσιες αρχές παρατήρησαν πολλές σοβαρές μη συμμορφώσεις στον καθαρισμό και τη συντήρηση των χώρων και του εξοπλισμού στο εργοστάσιο πίτσας Fraîch’Up, με αποκορύφωμα την παρουσία τρωκτικών στο επίπεδο του εργαστηρίου αρτοποιίας.
Ένας πρώην υπάλληλος του εργοστασίου της Nestlé, είχε ήδη προχωρήσει σε καταγγελίες από τον Μάιο του 2021, και η μαρτυρία του περιελάμβανε την παρουσία αποτσίγαρων στα δοχεία της σάλτσας, σκουληκιών σε επιφάνειες πίτσας, ακόμα και μανιταριών στους τοίχους.
Αντιμέτωπος με αυτή τη μαρτυρία, όπως αναφέρει το Food Safety Africa, ο CEO της Nestle Mark Schneider προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ισχυριζόμενος πως οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν παλαιότερες, συγκεκριμένα από το 2020.
Οι Γαλλικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 53 κρούσματα E. coli (STEC) που συνδέονται με τις πίτσες Buitoni Fraîch’Up και διερευνούν άλλες 26 λοιμώξεις.
Η Foodwatch κατέκρινε επίσης τη στρατηγική της Ferrero ως «αρκετά ψυχρή». Υπογράμμισε το χάσμα των 12 ημερών μεταξύ της σύνδεσης της λοίμωξης με τα προϊόντα Kinder και της επέκτασης της ανάκλησής τους σε ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γαλλία.
Η Ferrero εντόπισε για πρώτη φορά τον παθογόνο βακτήριο στις εγκαταστάσεις της Arlon στις 15 Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες πριν από τον πρώτο εντοπισμό της επιδημίας από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), ενώ παρέμεινε παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι τις αρχές Απριλίου και έκλεισε μόνο κατόπιν εντολής των Βελγικών αρχών.
Η Foodwatch απέδωσε τα σκάνδαλα για την ασφάλεια των τροφίμων στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος αυτοελέγχου, το οποίο προβλέπεται από το Νομοθεσία.
«Εάν ένας φορέας εκμετάλλευσης έχει λόγους να πιστεύει ότι ένα τρόφιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η Foodwatch.
Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα της Ferrero ως παράδειγμα, η Ingrid Kragl, Διευθύντρια Πληροφοριών της Foodwatch France, σχολίασε ότι η Ferrero ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της μόνο αφού οι βελγικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο του εμπλεκόμενου εργοστασίου.
Η Foodwatch ξεκίνησε ένα δημόσιο ψήφισμα, ζητώντας αυξημένη διαφάνεια στις ανακλήσεις τροφίμων και προτρέπει τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν περισσότερους ελέγχους, διαφάνεια και κυρώσεις για κενά ασφαλείας.