Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΤο 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών "γυρνάει την πλάτη" στο συμβατικό κρέας!
spot_img

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

To κρέας αποτελεί τεράστιο κομμάτι της διατροφής στη Δύση. Ωστόσο, με μείζονα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η κακοποίηση των ζώων να απασχολούν ολοένα και περισσότερο την επικαιρότητα, οι vegan και χορτοφαγικές δίαιτες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ίδιο και οι εναλλακτικές κρέατος.

Μια έρευνα, με πρωτοβουλία του Good Food Institute Europe (GFI), η οποία διεξήχθη από την OpinionWay διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους καταναλωτές έχουν μειώσει τη συμβατική κατανάλωση κρέατος, με μεγάλους αριθμούς να επιλέγουν εναλλακτικές φυτικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του GFI έκαναν σχετικές ερωτήσεις σε 4.096 συμμετέχοντες από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, αναφέρει δημοσίευμα του New Food Magazine.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ζητά λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων και στις τέσσερις χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία. Αυτή η φιλοσοφία ενισχύεται από αποτελέσματα που δείχνουν ότι το 59% στη Γαλλία, το 50% στη Γερμανία, το 61% στην Ιταλία και το 58% στην Ισπανία έχουν μειώσει την κατανάλωση κρέατος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Άνοδος στη δημοτικότητα του καλλιεργούμενου κρέατος

Στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ήταν ήδη πρόθυμοι να αγοράσουν καλλιεργημένο κρέας, το οποίο παρασκευάζεται με τη διαδικασία ζύμωσης και όχι από εκτρεφόμενα ζώα. Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν, επίσης, ότι πιστεύουν ότι το καλλιεργούμενο κρέας θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ πολλοί αμφισβήτησαν τον αντίκτυπο που είχε η συμβατική κτηνοτροφία στον πλανήτη.

Πολλοί είναι, επιπλέον, οι άνθρωποι που θα ήθελαν οι  κυβερνήσεις τους να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο καλλιεργούμενο κρέας σε όλες τις εθνικότητες. Αναλυτικότερα, το 38% των ανθρώπων που ζουν στη Γαλλία να υποστηρίζουν αυτήν την αντίληψη, όπως επίσης και  το 56% η Γερμανία, το 58% στην Ιταλία και το 68% στην Ισπανία.

Άλλα ευρήματα υποδηλώνουν πως το 60% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και τη Γερμανία, το 71%  στην Ιταλία και το 66 τοις εκατό των ανθρώπων στην Ισπανία θεωρούσαν απαραίτητη την εύρεση εναλλακτικής λύσης στην παραγωγή και κατανάλωση συμβατικού κρέατος.

Αντικρουόμενες απόψεις σε Μεγάλη Βρετανία

Αν και η παρούσα έρευνα του GFI δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για την απήχηση του καλλιεργούμενου κρέατος και των εναλλακτικών της συμβατικής κτηνοτροφίας, μια λίγο παλαιότερη έρευνα των οργανισμών FSA και Food and You 2 σε καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ουαλία, Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία πάνω σε αυτό δείχνει πως ίσως δεν είναι όλοι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη συμβατική κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα η έρευνα, η οποία εξέτασε τη στάση περίπου 5.800 ενηλίκων τόσο για το καλλιεργούμενο κρέας όσο και γενικότερα για καινοτόμα, βιώσιμα τρόφιμα, ανέδειξε πως λιγότερο από το ένα τρίτο (28%) των καταναλωτών θα δοκίμαζε κρέας καλλιεργούμενο σε κάποιο εργαστήριο, ενώ μόνο το 9% θα το δοκίμαζε σίγουρα. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πως οι καταναλωτές εκεί ίσως θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο να προσαρμοστούν σε νέες καινοτομίες, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις τους έχουν ήδη προχωρήσει σε πολιτικές έγκρισης και ένταξης του καλλιεργούμενου κρέατος και κάποια λίγα προϊόντα έχουν λάβει ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα