Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικά καλή γεύση, αλλά και ένα διατροφικό πρόβλημα.
Ο χρόνος και η οικονομική τιμή έχουν αναγάγει τις κατεψυγμένες πίτσες σε μία πολύ δημοφιλή επιλογή στα σύγχρονα νοικοκυριά. Αν και έχουν ωραία γεύση και κανείς δεν λέει όχι σε ένα κομμάτι, το τι περιέχουν και πόσο θρεπτικές παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα, το οποίο προσπάθησε να λύσει το γερμανικό εργαστήριο Stiftung Warentest μέσω εργαστηριακών αναλύσεων.
Οι ερευνητές υπέβαλαν σε δοκιμή 21 προϊόντα κατεψυγμένης πίτσας με σαλάμι από γνωστά σουπερμάρκετ, μεταξύ των οποίων και 3 πίτσες Vegan.
Οι αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ναι μεν είναι νόστιμες καιμερικές μπορουν να ανταγωνιστούν επάξια τις φρέσκιες, αλλά τα υψηλά επίπεδα αλατιού, λιπαρών ή θερμίδων τις καθιστούν ακατάλληλες για καθημερινή κατανάλωση. Το αλάτι προέρχεται κυρίως από τα αλλαντικά και το τυρί αλλά και τη ζύμη. Σε δύο περιπτώσεις, μια ολόκληρη πίτσα περιέχει ακόμη και περισσότερα από τα 6 γραμμάρια αλατιού που συνιστά η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής την ημέρα. Η περίσσεια αλατιού προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Πολλές όμως σημείωσαν υψηλή βαθμολογία, και έξι πίτσες έλαβαν ακόμη και μια «πολύ καλή» βαθμολογία. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες, μία πίτσα μπορεί να φτάσει τις 1079 χιλιοθερμίδες ανά πίτσα», εξηγεί ο επικεφαλής του τεστ Dr. Jochen Wettach. Ο χημικός τροφίμων υπολογίζει: «Μια γυναίκα 25 έως 51 ετών που δεν κινείται πολύ θα είχε χρησιμοποιήσει περισσότερο από το ήμισυ του ημερήσιου προϋπολογισμού της με μία πίτσα». Όσον αφορά τις vegan πίτσες όλα τα προϊόντα ήταν απαλλαγμένα από ζωικά συστατικά.
Όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.test.de/pizza.