Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας ευθύνονται για ξέσπασμα σαλμονέλας στη Φινλανδία

ΑρχικήΝέαΚατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας ευθύνονται για ξέσπασμα σαλμονέλας στη Φινλανδία
spot_img

Μαζικά κρούσματα Salmonella Typhimurium στη Φινλανδία το 2021 οφείλονταν, τελικά, σε κατεψυγμένους κύβους ντομάτας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveilance δίνει την απάντηση αναφορικά με την αιτία ενός ξεσπάσματος Salmonella Typhimurium στη Φινλανδία που ξεκίνησε το 2021. Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται πως κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας ευθύνονταν για τις μολύνσεις, ενώ το συγκεκριμένο στέλεχος σαλμονέλας δεν έχει αναφερθεί άλλη φορά στη χώρα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έκθεση, αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν συμπτώματα, αφού είχαν γευματίσει σε εστιατόριο της δυτικής Φινλανδίας στα τέλη Ιανουαρίου 2021. Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) ενημερώθηκε για 44 ασθενείς που σχετίζονταν με την επιδημία. Το THL και η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) συνεργάστηκαν στενά για να βρουν την πηγή της επιδημίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εστιατόριο για 3 μέρες, συμμετείχαν 101 άτομα, τα οποία έφαγαν 142 γεύματα, ενώ εκείνη την ημέρα στο εστιατόριο πουλήθηκαν  393 γεύματα. Αρρώστησαν συνολικά 49 άτομα, με τα 23 να αποτελούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με πολυανθεκτικό στέλεχος Salmonella Typhimurium.

Από το στέλεχος επηρεάστηκαν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες και οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 16 έως 77 ετών. Δύο ασθενείς νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι. Δύο ασυμπτωματικά μέλη του προσωπικού ήταν θετικά στη σαλμονέλα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το στέλεχος ήταν ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά

Εισαγόμενοι κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας

Μια τοπική περιβαλλοντική υγειονομική αρχή επιθεώρησε το εστιατόριο στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 και διαπίστωσε πως τα περισσότερα τρόφιμα αγοράζονταν από έναν χονδρέμπορο, ενώ κάποιες φορές ένα τοπικό παντοπωλείο αποτελούσε επίσης προμηθευτή των υλικών.

Οι υγειονομικοί έκαναν σύσταση στο εστιατόριο να εντατικοποιήσει τον καθαρισμό. Ζητήθηκε να αντικατασταθούν οι υφασμάτινες πετσέτες στο μπάνιο του προσωπικού με μίας χρήσης και να καταψύχει δείγματα τροφίμων στο μέλλον.

Έπειτα από ελέγχους σε κύβους ντομάτας από διαφορετικές παρτίδες, 1 από τα 2 δείγματα που ελήφθησαν από τον τοπικό χονδρέμπορο τον Φεβρουάριο ήταν θετικό για σαλμονέλα. Οι κύβοι καταναλώθηκαν σε σαλάτες από τα τρία τέταρτα των ασθενών.

Οι κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας ήρθαν στη Φινλανδία μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου και ο χονδρέμπορος ήταν ο εισαγωγέας. Δεν πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές. Ο χονδρέμπορος προέβη σε απόσυρση και σταμάτησε να πουλά το προϊόν έως ότου ο παραγωγός ενημερώσει την ετικέτα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα