Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή

ΑρχικήΝέαΚΕΟΣΟΕ: Μείωση 24,85% στην εφετινή οινοπαραγωγή
spot_img

Τεράστια μείωση στην παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Μειωμένη κατά 24,85% εκτιμάται ότι θα είναι η εφετινή οινοπαραγωγή (1.598.344 hl/2023 – 2.126.844 hl/2022) σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορούν τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.

Ωστόσο όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ ο τελικός όγκος της οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί μιας και ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι η εφετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.

Η πρόβλεψη ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή στους Οίνους ΠΟΠ θα ανέλθει σε 153.393 hl έναντι των 159.391 hl (-3,76%) το περασμένο έτος, στους Οίνους ΠΓΕ 295.878 hl έναντι των 463.491 hl το 2022 (-36,16%) και στους Ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ σε 132.836 hl έναντι των 226.916 hl του περασμένου έτους (-41,46%).

Σημαντική είναι η συρρίκνωση στη παραγωγή «’Αλλων Οίνων» καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η εφετινή παραγωγή θα ανέλθει στα 558.209 hl έναντι των 1.271.037 hl το 2022, καταγράφοντας μείωση -56,08%.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ «είναι βέβαια προφανές ότι με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο