Άτομα που έχουν καταναλώσει το «προϊόν» και έχουν πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους, συνιστάται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους
Ένα πολύ κοινό τρόφιμο, το βούτυρο, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο επείγουσας ανάκλησης που κοινοποιείται μέσω Rappel Conso, της ανεξάρτητης εφαρμογή για τη δημοσίευση ειδοποιήσεων για επικίνδυνα προϊόντα.
Αφορά το προϊόν της μάρκας LA JERSIAISE AU LAIT D’OR με ημερομηνία λήξεως στις 06/02/2025 στο οποίο εντοπίστηκε Listeria monocytogenes, ο παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τη σοβαρή ασθένεια της λιστερίωσης και γι αυτό αποσύρεται από τα ράφια σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων σε ολόκληρη τη Γαλλία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά για βλεφαρίδες και φρύδια – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για σοβαρή βλάβη στα μάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το ταπεινό τρόφιμο που ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη και τη μέση – Επιστημονική έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί σίκαλης με ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα, χρωστικές και γλυκαντικά – Εργαστηριακή δοκιμή

Άτομα που έχουν καταναλώσει το «προϊόν» που αναφέρονται παραπάνω και έχουν πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους, συνιστάται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να τον ενημερώσουν ότι κατανάλωσαν το συγκεκριμένο τρόφιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir
Η τροφιμογενής λιστερίωση είναι μία από τις σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες και, παρόλο που είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια, το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτή τη μόλυνση την καθιστά σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Σοβαρές μορφές της νόσου περιλαμβάνουν νευρολογικές επιπλοκές και μητρικές ή εμβρυϊκές βλάβες σε έγκυες γυναίκες. Γι αυτό οι συγκεκριμένες γυναίκες όπως και ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένοι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα.
Η λιστερίωση μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, με περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες. Οι καταναλωτές που έχουν το προϊόν στα ψυγεία τους μπορούν το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς και να πάρουν κάποιο άλλο τρόφιμο.


Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή ανάκληση βουτύρου που γίνεται στη Γαλλία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Νωρίτερα, ανακλήθηκε και το μαλακό και ημιαλατισμένο βούτυρο της Croc du merle, συσκευασμένο σε συσκευασίες των 250g, που διατέθηκε στο εμπόριο, μεταξύ 7 και 10 Ιανουαρίου 2025 σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ο λόγος της ανάκλησης ήταν και πάλι παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes. Το βούτυρο ήταν διαθέσιμο σε μικρά παντοπωλεία αλλά και σε μεγάλα σουπερμάρκετ όπως Carrefour και Super U. Η ίδια εταιρεία είχε ανακαλέσει και τυρί με ξυνόγαλο (Skyr) που έχει μολυνθεί με λιστέρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Όλα τα τρόφιμα έχουν κ κάποιο πρόβλημα, εμάς ποιος θα μας προστατέψει όταν τα σ,μαρκετ τα αφήνουν στα ράφια η στα ψυγεία; Το να το λέτε εύκολο την προστασία που θα βρούμε