Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΚΙΦΠ: Αξιοποίηση των ελληνικών φυσικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΚΙΦΠ: Αξιοποίηση των ελληνικών φυσικών προϊόντων
spot_img

cibum team

   Στο νεοσυσταθέν Κέντρο Ικανοτήτων Φυσικών Προϊόντων (ΚΙΦΠ), το μοναδικό στην Ελλάδα οικοσύστημα αφιερωμένο στην έρευνα και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων προερχόμενων από την ελληνική βιοποικιλότητα, συμμετέχει και το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”.

  Η δημιουργία του κέντρου εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από τη δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Το ΚΙΦΠ είναι ένας Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας, ο οποίος αποτελείται από 15 εταίρους από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο και, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η ίδρυσή του έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να παρέχει ερευνητικές υπηρεσίες αιχμής στο ευρύτερο πεδίο των φυσικών προϊόντων και να αποτελέσει πρότυπο διατομεακής συνεργασίας υψηλού επιπέδου.

   Το ΕΚ «Αθηνά» ως ένας από τους 15 εταίρους, θα προσφέρει την τεχνογνωσία του σε θέματα επεξεργασίας δεδομένων και μηχανικής μάθησης. 

   Αναλυτικά, οι φορείς που συμμετέχουν είναι:

* η εταιρεία Φ CHOICE που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία προϊόντων διατροφής

   * δύο εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού και προϊόντων από το αμπέλι – ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ και ΟΙΚΑΓΡΟ

   * η εταιρία εμπορίας επιστημονικού εξοπλισμού, τεχνικής υποστήριξης και εφαρμογών ΑΝΤΙΣΕΛ

   * η εταιρεία ΒΙΟΕΛΛΑΣ που εξειδικεύεται στις πιστοποιήσεις φυσικών συστατικών

   * τρία ανώτατα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”

   * οι τεχνοβλαστοί ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων PHARMAGNOSE, FOODOXYS

   * η εταιρεία KORRES που δραστηριοποιείται στον τομέα των φυσικών καλλυντικών

   * η φαρμακευτική βιομηχανία IASIS PHARMA που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων

   * η εταιρεία ATTICA που ασχολείται με την ανάπτυξη καινούριων φαρμάκων

   * η επενδυτική εταιρεία THELKA

   * το ερευνητικό κέντρο Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας

 

   Το έργο συντονίζει το Εργαστήριο Αξιοποίησης Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ).

   Το ΚΙΦΠ, όπως σημειώνεται, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην παροχή προηγμένων ερευνητικών υπηρεσιών σε όλους τους ενδιαφερόμενους που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο αξιοποίησης των φυσικών προϊόντων. Στόχος είναι να καταστεί ένα εξελιγμένο κέντρο αναλύσεων φυτικών πρώτων υλών, εκχυλισμάτων και τελικών φυτικών προϊόντων με φαρμακευτικό, καλλυντικό και διατροφικό ενδιαφέρον. Mέσω του εξοπλισμού αιχμής, των εξειδικευμένων δράσεων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, και την απασχόληση υψηλά καταρτισμένου προσωπικού, το ΚΙΦΠ ως ερευνητικός κόμβος αριστείας, στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως δύναμης στην εφαρμοσμένη έρευνα στα φυσικά προϊόντα.

   Τέλος υπενθυμίζεται ότι η δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.600.000 ευρώ και η δημόσια δαπάνη 1.675.000 ευρώ, προσεγγίζοντας το 65% του συνολικού προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα