Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνοι από τα συμπληρώματα διατροφής – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚίνδυνοι από τα συμπληρώματα διατροφής - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
spot_img

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής συχνά θεωρείται φυσική και ασφαλής, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η Fanny Huret, επικεφαλής του τμήματος διατροφικής επιτήρησης της ANSES, εξηγεί τους κινδύνους και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές.

- Advertisement -

Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικά εκχυλίσματα, όμως ακόμη και οι φυσικές ουσίες μπορεί να γίνουν τοξικές σε μεγάλες δόσεις. Στην ANSES, έχουν μελετηθεί συστατικά όπως η κουρκουμίνη και η μελατονίνη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, καθώς μπορεί είτε να ενισχύσουν τις παρενέργειες μιας θεραπείας είτε να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της. Ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα είναι η νοθεία με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, όπως φαρμακευτικά σκευάσματα και αναβολικά στεροειδή.

Για τον έλεγχο αυτών των κινδύνων, η ANSES έχει δημιουργήσει το σύστημα nutrivigilance, το οποίο καταγράφει ανεπιθύμητες ενέργειες και εκδίδει προειδοποιήσεις όταν εντοπίζονται σοβαρές περιπτώσεις. Οι αρχές μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα, όπως τροποποίηση κανονισμών ή απόσυρση προϊόντων. Επιπλέον, διεξάγονται επιστημονικές έρευνες, όπως η πρόσφατη μελέτη για τις παρενέργειες των συμπληρωμάτων που περιέχουν Garcinia cambogia.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής δεν αξιολογούνται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Απαιτείται μόνο μια απλή κοινοποίηση στις αρχές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συμβολή των επαγγελματιών υγείας στην αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών. Παράλληλα, η ενημέρωση των καταναλωτών είναι κρίσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ANSES συμμετέχει φέτος στο Printemps de l’Esprit Critique, μια πρωτοβουλία του Universcience για την αντιμετώπιση της επιστημονικής παραπληροφόρησης. Στις 25 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον οργανισμό ANSM, θα διοργανώσει συνέδριο στην Cité des Sciences με στόχο την αποσαφήνιση των μύθων και των αληθειών γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα