Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κομμάτια πλαστικού σε δημοφιλές τρόφιμο για το πρωινό που πωλείται από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚομμάτια πλαστικού σε δημοφιλές τρόφιμο για το πρωινό που πωλείται από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
spot_img

Τα κομμάτια πλαστικού μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα λόγω διαφόρων παραγόντων στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και διανομής.

Το Trader Joe’s είναι μια δημοφιλής αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με πάνω από 500 καταστήματα, γνωστή για τα προσιτά, υψηλής ποιότητας προϊόντα, η πλειονότητα των οποίων είναι ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που εξασφαλίζει και τις χαμηλότερες τιμές.

- Advertisement -

Η υπόσχεση προς τους καταναλωτές περιλαμβάνει και τη δέσμευση ότι προσπαθεί στα συστατικά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτες να αποφεύγονται τα συντηρητικά, οι χρωστικές και οι τεχνητές γεύσεις.

Αυτό που δεν κατάφερε, ωστόσο, στο δημοφιλές τρόφιμο για το πρωινό Organic Acai Bowl είναι να αποφύγει τη μόλυνση από πλαστικά κομμάτια, σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης της ίδιας της εταιρείας.

«Παρακαλούμε απορρίψτε τα Organic Acai Bowls, καθώς το προϊόν μπορεί να περιέχει ξένο υλικό (πλαστικό) ή επιστρέψτε τα στο κατάστημα της Trader Joe για πλήρη επιστροφή χρημάτων», λέει χαρακτηριστικά.

Το κουτί έχει μια εικόνα του προϊόντος σε ένα μπολ και αναφέρει την παρουσία μούρων, μπανανών, γκρανόλα και αποξηραμένης καρύδας. Το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη και vegan και βρίσκεται σε συσκευασία των 10 ουγγιών.

Η εταιρεία δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία λήξεως, ούτε κωδικό UPC, για το σχετικό προϊόν.

Πώς μπαίνουν τα κομμάτια πλαστικού στα τρόφιμα;

Τα κομμάτια πλαστικού μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα λόγω διαφόρων παραγόντων στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και διανομής. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν:

1. Μηχανικές αστοχίες και φθορά εξοπλισμού

Στη γραμμή παραγωγής, μηχανήματα που περιέχουν πλαστικά μέρη (ταινιόδρομοι, σωληνώσεις, αναδευτήρες) μπορεί να υποστούν φθορά ή σπάσιμο, απελευθερώνοντας μικρά κομμάτια πλαστικού στα τρόφιμα. Οι συσκευασίες που κόβονται ή ανοίγονται με μηχανές μπορεί να αφήσουν υπολείμματα.

2. Ανθρώπινο λάθος

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, πλαστικά αντικείμενα εργαζομένων (γάντια, στυλό, καλύμματα μηχανών) μπορεί να πέσουν κατά λάθος σε τρόφιμα.

3. Μόλυνση από πρώτες ύλες

Οι πρώτες ύλες (π.χ. λαχανικά, φρούτα) μπορεί να έχουν υπολείμματα πλαστικής συσκευασίας ή πλαστικά σκουπίδια από τη συγκομιδή.

4. Ελαττωματική συσκευασία

Πλαστικά από τη συσκευασία του προϊόντος (π.χ. καπάκια, φιλμ, σακουλάκια) μπορεί να αποκολληθούν και να αναμειχθούν με το φαγητό.

5. Εσκεμμένη δολιοφθορά ή αμέλεια

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ξένα σώματα όπως πλαστικά μπορεί να βρεθούν στα τρόφιμα λόγω αμέλειας ή δόλιων ενεργειών.

Τι θα πάθω αν φάω τρόφιμο που έχει κομμάτια πλαστικού;

Η κατανάλωση τροφίμου που περιέχει κομμάτια πλαστικού μπορεί να προκαλέσει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τη φύση του πλαστικού, καθώς και από το αν εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Ενδεικτικά, οι πιθανές συνέπειες περιλαμβάνουν:

1. Φυσικοί τραυματισμοί

Τραυματισμοί στον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερα: Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα, τρυπήματα ή άλλους τραυματισμούς στους ιστούς του πεπτικού συστήματος. Απόφραξη του πεπτικού συστήματος: Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στον οισοφάγο ή τα έντερα, προκαλώντας πόνο, ναυτία, εμετό ή δυσκολία στην κατάποση.

2. Χημικές αντιδράσεις

Ενώ το πλαστικό δεν είναι τοξικό από μόνο του, πολλά πλαστικά υλικά περιέχουν χημικές ουσίες, όπως φθαλικούς εστέρες ή BPA (βισφαινόλη Α), οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές ή άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

3. Μολύνσεις

Εάν το πλαστικό περιέχει μικρόβια ή αν το προϊόν δεν έχει αποθηκευτεί σωστά, η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε τροφοδηλητηριάσεις ή μολύνσεις.

Τι να κάνετε αν καταναλώσετε τρόφιμο με πλαστικό

  • Αν καταπιείτε ένα μικρό κομμάτι πλαστικού και δεν προκαλεί τραυματισμό ή αίσθημα δυσφορίας, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το σώμα το αποβάλλει φυσικά.
  • Αν προκαλέσει πόνο, δυσκολία στην κατάποση ή άλλες σοβαρές αντιδράσεις, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό ή να επισκεφτείτε το νοσοκομείο για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Στην περίπτωση τροφίμων με ξένα σώματα, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αποζημίωσης και μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα