Στόχος η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού.
Τα μεταποιημένα προϊόντα θαλασσινών, όπως οι κονσέρβες ψαριών, θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές επισήμανσης με τα φρέσκα ψάρια, ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και να ενισχυθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, υποστηρίζουν ευρωπαϊκές ΜΚΟ και οργανώσεις αλιέων.
Μια πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ Oceana αποκάλυψε ότι το 40% των επεξεργασμένων θαλασσινών στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο —χώρες με υψηλή κατανάλωση θαλασσινών στην ΕΕ— δεν παρέχει βασικές πληροφορίες, όπως το είδος, την προέλευση και τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.
Η Vanya Vulperhorst, διευθύντρια της εκστρατείας της Oceana, τόνισε ότι προϊόντα όπως οι κονσέρβες τόνου μπορεί να αναγράφουν απλά “τόνος”, που μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα 14 είδη, περιλαμβάνοντας ακόμα και εκείνα που προέρχονται από υπεραλιευμένα αποθέματα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) της ΕΕ, οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται για βασικά στοιχεία μόνο στα φρέσκα, κατεψυγμένα ή καπνιστά ψάρια, αφήνοντας τα μεταποιημένα προϊόντα χωρίς τις ίδιες απαιτήσεις. Η Oceana καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει και τα μεταποιημένα προϊόντα στην επόμενη αναθεώρηση του κανονισμού.
Οι οργανώσεις αλιέων συμμερίζονται αυτή τη θέση, με την Europêche να δηλώνει ότι η βελτίωση της σήμανσης θα προωθήσει τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά. Η μη επαρκής επισήμανση στα εισαγόμενα θαλασσινά, που αντιπροσωπεύουν το 70% της κατανάλωσης στην ΕΕ, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και βλάπτει την ευρωπαϊκή αλιευτική βιομηχανία.
Η Oceana επισημαίνει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες δεν επαρκούν για να καθοδηγήσουν τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές, αποφεύγοντας παράλληλα την παράνομη αλιεία, η οποία παραμένει διαδεδομένη παγκοσμίως, με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να κατέχουν εξέχουσα θέση σε παραβάσεις.
Η ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας εκτείνεται και στον κλάδο της εστίασης, με την Oceana να προτείνει ότι οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τα εστιατόρια θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα θαλασσινά τους, όπως το είδος, την προέλευση και τη μέθοδο αλίευσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τα μεταποιημένα προϊόντα θαλασσινών, και από το 2029 αναμένεται να εφαρμοστεί ψηφιακή ιχνηλασιμότητα και υποχρεωτική σήμανση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.