Μελέτη του ΕΟΔΥ.
Μελέτη του ΕΟΔΥ για τη Βρουκέλλωση στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο Vector-Borne and Zoonotic Diseases. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα η βρουκέλλωση είναι ενδημική στα αιγοπρόβατα. Από το 1998, τα μέτρα ελέγχου των ζώων περιλαμβάνουν εμβολιασμό αιγοπροβάτων ηλικίας άνω των 3 μηνών στην ηπειρωτική χώρα (ζώνη εμβολιασμού) και σφαγή μολυσμένων ζώων στα νησιά (ζώνη εκρίζωσης).
- Δείτε επίσης: ΜcDonald’s: Σέρβιραν ωμό κοτόπουλο σε πελάτισσα στην Αυστραλία
- Δείτε επίσης: Μελέτη για τους κινδύνους από τα συμπληρώματα διατροφής
Οι ερευνητές ανέκτησαν δεδομένα από το υποχρεωτικό σύστημα ειδοποίησης για την περίοδο 2005-2020 για να περιγράψουν την επιδημιολογία στον άνθρωπο και να αξιολογήσουν τα τρέχοντα μέτρα δημόσιας υγείας. Συνολικά, καταγράφηκαν 1786 κοινοποιήσεις και επιπλέον 111 κρούσματα που σχετίζονται με ξέσπασμα το 2008. Το μέσο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης ήταν 0,9/100.000 πληθυσμού.
Σημαντική μέση ετήσια μείωση του ποσοστού κοινοποίησης αναφέρθηκε το 2019 και το 2020. Παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική πτωτική τάση του ποσοστού κοινοποίησης βρουκέλλωσης καθ’ όλη την περίοδο των 16 ετών. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πιο πρόσφατη ενημέρωση από το ECDC για το 2021 στη χώρα μας, το ποσοστό κοινοποίησης ήταν πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο ΕΕ/ΕΟΧ ενώ είχαμε και το υψηλότερο ποσοστό με 0,22 ανά 100.000 πληθυσμού.
- Δείτε επίσης: Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτίο με φυστικοβούτυρο στα σύνορα – Ειδοποίηση RASFF
- Δείτε επίσης: Μελέτη: Μολυσμένα με μικροπλαστικά όλα τα δείγματα αλατιού
Το 70% των περιπτώσεων ήταν άνδρες ( n = 1175) και το υψηλότερο μέσο ποσοστό κοινοποίησης καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Η πλειονότητα των περιπτώσεων (71%) ανέφερε επαφή με ζώα και σχεδόν οι μισές περιπτώσεις (49%) ήταν κτηνοτρόφοι. Κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως δικής τους παραγωγής, αναφέρθηκε στο 57% των περιπτώσεων. Για 115 (6,5%) περιπτώσεις, δεν καταγράφηκε έκθεση ζώων ή κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρά τα μέτρα ελέγχου των ζώων, η βρουκέλλωση παραμένει ενδημική στην Ελλάδα με κρούσματα στη ζώνη εμβολιασμού, καθώς και στη ζώνη εκρίζωσης. Οι ερευνητές της μελέτης συνέστησαν την επαναξιολόγηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των ζώων και την εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται στην κτηνοτροφία σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις αγροτών.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.