Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Όλα τα δείγματα αλατιού που αναλύθηκαν είναι μολυσμένα με μικροπλαστικά!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Όλα τα δείγματα αλατιού που αναλύθηκαν είναι μολυσμένα με μικροπλαστικά!
spot_img

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι 40 διαφορετικές μάρκες επιτραπέζιου αλατιού ήταν όλες μολυσμένες με μικροπλαστικά, αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε μη τυποποιημένα/πιστοποιημένα προϊόντα.

 Τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά (MPs) είναι τοξικά, διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη, απειλούν τα βιοτικά και αβιοτικά συστατικά της γης και την ασφάλεια των τροφίμων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των καταναλωτών στους οποίους περιλαμβάνονται και τα μικροπλαστικά. Μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύουν από τα μικροπλαστικά είναι και το αποτέλεσμα πιλοτικής μελέτης του Αγγλικού πανεπιστημίου του Hull, σύμφωνα με το οποίο τα μικροπλαστικά μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο ιστό και να “ταξιδέψουν” στο σώμα μέσω κεντρικών αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα προήλθαν από αναλύσεις σαφηνών φλεβών, ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς (Bypass), και αποκάλυψαν 15 μικροπλαστικά σωματίδια ανά γραμμάριο ιστού φλέβας. 

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology Reports αποκάλυψε πως το επιτραπέζιο αλάτι είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε μη πιστοποιημένα/τυποποιημένα και πλαστά προϊόντα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 40 διαφορετικές μάρκες αλατιού από συσκευασμένα με κανονικές ετικέτες μέχρι χύμα των 10 κιλών, αλάτι χωρίς επισήμανση και από μη εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές. Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν θαλασσινό αλάτι (13) ορυκτό αλάτι (13), αλάτι χύμα (8) και μη τυποιημένο (6) που αγοράστηκαν από σουπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα άλατα ήταν μολυσμένα με MP. Γενικά, το εύρος αφθονίας των ανιχνευθέντων σωματιδίων ήταν 700–5470 MPs/kg. Η αφθονία των MPs ήταν υψηλότερη σε πλαστά και μη τυποποιημένα άλατα (1825 ± 1808 MPs/kg).

Το χύμα αλάτι είχε το χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης από μικροπλαστικά και το μη τυποποιημένο αλάτι το υψηλότερο, κάτι που οι συγγραφείς προτείνουν ότι υποδηλώνει «ισχυρή πιθανότητα ότι η ρύπανση που προκαλείται από τη διαδικασία παραγωγής, καθαρισμού και συσκευασίας (δευτερογενής ρύπανση) είχε επίδραση στην αύξηση της παρουσίας μικροπλαστικών». Το πιο αναγνωρισμένο πολυμερές στα άλατα ήταν η οξική κυτταρίνη, που πιθανώς προκαλείται από τα μη διαχειριζόμενα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον (ειδικά τα αποτσίγαρα). Η κυρίαρχη μορφή των σωματιδίων ήταν σε σχήμα θραύσματος, η οποία είναι η πιο άφθονη μορφή αναγνωρισμένων MPs στο περιβάλλον. 

«Η κύρια προέλευση της μόλυνσης από αλάτι με μικροπλαστικά σχετίζεται πιθανότατα με την περιβαλλοντική ρύπανση και ένα άλλο μέρος της μπορεί να αποδοθεί στην επεξεργασία και τη συσκευασία αλατιού», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Tabriz και Zahedan του Ιράν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επειδή τα μικροπλαστιά αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της απορρόφησης και μετάδοσης επικίνδυνων ρύπων και της εγγενούς τοξικότητάς τους,  πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αποτραπεί η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας μέσω αλάτων από MPs, με προστατευτικά μέτρα στην πηγή αλατιού και με βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής του.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα