Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξεκινά η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και η σύνδεση τους online με την ΑΑΔΕ

ΑρχικήΝέαΞεκινά η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και η σύνδεση τους online με την ΑΑΔΕ
spot_img

cibum team

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η σταδιακή απόσυρση και αντικατάσταση περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέας τεχνολογίας, που θα συνδέονται online με το Taxis. Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, με στόχο την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης. Δηλαδή, τα παραστατικά που θα εκδίδονται μέσω των ταμειακών μηχανών θα διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Βασικός στόχος είναι η υποχρεωτική διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, χωρίς να υπάρξει άλλη παράταση στη συγκεκριμένη διαδικασία. Δηλαδή, όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το Κράτος θα εισπράττει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο σε πραγματικό χρόνο. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά, τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά την κάθε απόδειξη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΑΑΔΕ:

Από την 1/9 θα διασυνδεθούν οι επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) που δεν  έχουν πληγεί από την πανδημία και το 2019 ο τζίρος τους ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ

Από την 1/10 θα διασυνδεθούν οι επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και το 2019 ο τζίρος έφτανε έως τα 100.000 ευρώ

Από την 1/11 θα διασυνδεθούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τη διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ σταδιακά και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης

να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA

να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Τα στοιχεία που θα διαβιβάζονται είναι:

o ΑΦΜ του εκδότη

το είδος παραστατικού λιανικής πώλησης

ο αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης

η ημερομηνία και ώρα έκδοσης

ο συντελεστής ΦΠΑ

η συνολική αξία της απόδειξης.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022. Σημειώνεται, πάντως, ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων. Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ θα διαβιβάζεται και θα καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Πηγή: Naftemporiki

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα