Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λαγοκέφαλοι και άλλα επικίνδυνα ψάρια έχουν πλημμυρίσει τη Μεσόγειο – Οι Δράσεις της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΛαγοκέφαλοι και άλλα επικίνδυνα ψάρια έχουν πλημμυρίσει τη Μεσόγειο - Οι Δράσεις της ΕΕ
spot_img

Μέσω της Διώρυγας του Σουέζ εισέρχονται στη Μεσόγειο, άρα και στις Ελληνικές θάλασσες οι «λεσεψιανοί μετανάστες» που απειλούν την βιοποικιλότητα αλλά και την υγεία ψαράδων και καταναλωτών

Στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη και άρα και στα νερά των θαλασσών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αποδίδουν οι επιστήμονες το φαινόμενο της επιταχυνόμενης εισβολής των «λεσεψιανών μεταναστών», ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, δηλαδή, από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στα νερά της Μεσογείου.

Είδη, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιοποικιλότητα και τη υγεία αφού ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα προς ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, – ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες θαλάσσιο οστεώδες ψάρι της οικογένειας Tetraodontidae (ψάρια που φουσκώνουν)- με το τροπικό είδος ψαριού να καταγράφεται για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2005 (πρώτη καταγραφή στη Μεσόγειο το 2003) από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη. Το χρώµα του είναι σκούρο καφετί µε µαύρο στη ράχη και έχει τέσσερα κοφτερά δόντια, χαρακτηριστικό που οφείλεται στη συνήθειά του να τρέφεται µε ένα είδος οστράκου που ευδοκιµεί στην Ερυθρά θάλασσα. Το σώµα του Λαγοκέφαλου είναι µακρόστενο, συµπιεσµένο πλευρικά και µε κάπως φουσκωτή κοιλιά και δεν έχει καθόλου λέπια. Το µέγεθος του ψαριού στις Ελληνικές θάλασσες, κυµαίνεται από λίγα γραµµάρια, µέχρι και πάνω από 8 κιλά.

Όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες, ο ρυθμός εισόδου των ειδών αυτών είναι τάχιστος και άμεσα συνδεδεμένος με την προοδευτική αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο. Γεγονός που συνεπάγεται η συγκεκριμένη περιοχή να «υποδέχεται» κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ξενικών ειδών.

Ραγδαία είναι και η αύξηση εμφάνισης αυτών των ειδών και στα ελληνικά ύδατα καθώς η αλλαγή θερμοκρασίας τα ωθεί όλο και βορειότερα, σχεδόν σε όλη την έκταση του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε αλιείς και Πολιτεία.

«Μας απασχολεί αυτή η πραγματικότητα, γιατί έχει να κάνει με την υπερθέρμανση της θάλασσας. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τη Διεύθυνση Αλιείας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός ή η εξάλειψή τους από τη Μεσόγειο Θάλασσα απαιτεί ένα σύνολο συνεργατικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου 14 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων των θαλασσών και των ωκεανών, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου αναδεικνύονται νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων.

«Η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανέβηκε κατά 1 βαθμό, αυτή η μικρή διαφορά είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το σύνολο των μυδοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, την Ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη όπου εξαφανίστηκε το 90% της παραγωγής μυδιού» ανέφερε σχετικά ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «Οι τροπικοί εισβολείς που έρχονται από ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ειρηνικός κ.ά., λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αναζητούν καταφύγιο στα ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα, απειλώντας αλιεία και τουρισμό», συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς με τα Χωροκατακτητικά Ξένα Είδη αποτελούν διασυνοριακή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες, το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την ΕΕ, όπως ήδη έχει τεθεί με την πρωτοβουλία MedFish4Ever αλλά και στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), με μέτρα τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλη τη Μεσόγειο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο