Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λευτέρης Αυγενάκης: Να αλλάξει στρατηγική η ΕΕ για την κλιματική κρίση

ΑρχικήΝέαΛευτέρης Αυγενάκης: Να αλλάξει στρατηγική η ΕΕ για την κλιματική κρίση
spot_img

Συνέντευξη του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο Ημερίδας του ΕΛΚ.

Την ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική της ΕΕ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Ημερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».

Ως πρώτο βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί την ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα, πιο άμεσο και πιο ευέλικτο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα που κάνουν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία να ξαναβρούν την κανονικότητα και στη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και ελπίζουν για την επόμενη μέρα.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων και θα εκφράσει την αλληλεγγύη της σε όλα τα επίπεδα. Ότι θα συνδράμει ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, «να μειώσουμε τις καθυστερήσεις, να λειτουργήσουμε πιο άμεσα και να συνδεθούμε και ψυχικά, αλλά και λειτουργικά και πολιτικά με τις κοινωνίες οι οποίες πλήττονται».

Η συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη έχει ως εξής:

Ερ: Ποια είναι η κατάσταση των αγροτών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Υποφέρουν από τις πρόσφατες πλημμύρες και τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε για να σας βοηθήσει;

Απ: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θέμα το οποίο απλώς το συζητούμε. Εμείς το αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές  στη Ρόδο, στη Μαγνησία, στην Αττική, στον Έβρο και πλημμύρες –όπως αυτές της Θεσσαλίας- έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος της χώρας μας, της οικονομίας της χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία έχουμε πάνω από 859 χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα- πλημμυρισμένα. Έχουμε το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής παραγωγής κατεστραμμένο. Έχουμε ανθρώπους ταλαιπωρημένους, έχουμε ανθρώπους ιδιαίτερα αγχωμένους για την επόμενη ημέρα. Όμως βλέπουν, ξέρουν ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους. Ελπίζουν και καλώς ελπίζουν. Ξέρουν ότι θα έχουν πρόβλημα για την επόμενη περίοδο, πρόβλημα με την παραγωγή, πρόβλημα με τις αγορές, όμως δεν το βάζουν κάτω και είμαστε δίπλα τους – σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε- να τους στηρίξουμε.

ΕΡ: Οι αγρότες τη δεδομένη αυτή στιγμή βρίσκονται πιεσμένοι εξ΄ αιτίας των πλημμυρών, από  την άλλη όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε γι΄ αυτό;

ΑΠ: Αυτό είναι λίγο οξύμωρο. Συζητάμε για πλάνα, τα οποία θα τα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα 8-10 χρόνια, την ίδια στιγμή που εκείνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω η πλημμύρα ή η πυρκαγιά. Άρα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σε δύο επίπεδα και με την ίδια ταχύτητα. Πρέπει εκ των πραγμάτων να αλλάξει η στρατηγική  της. Πρέπει εκ των πραγμάτων το γεωργικό αποθεματικό της να γίνει πιο πλούσιο σε χρήματα, πιο ευέλικτο και πιο άμεσο. Πρέπει η ΕΕ –και σ΄ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και βοηθάει ήδη το ΕΛΚ που είμαστε μέλη του-να συνδράμει, έτσι ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να μειώσουμε τις καθυστερήσεις, να λειτουργήσουμε πιο άμεσα και να συνδεθούμε και ψυχικά, αλλά και λειτουργικά και πολιτικά με τις κοινωνίες οι οποίες πλήττονται.

ΕΡ: Ποιο είναι το όραμα του ΕΛΚ, αλλά και της Ν.Δ για το μέλλον της γεωργίας;

ΑΠ: Το πρόγραμμα και η στρατηγική του ΕΛΚ, άρα κατ΄ επέκταση και του κόμματός μου της ΝΔ, που έχουμε την τιμή να ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα σημαντικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει ως πρώτη- πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του αγρότη, του ευρωπαίου αγρότη, κατ΄ επέκταση και του Έλληνα αγρότη. Μας έχει στηρίξει πολύ το ΕΛΚ και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄ αυτό. Μας έχει στηρίξει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν κάνει πιο ευέλικτη τη λειτουργία της Κοινότητας, της Ε.Ε, μας έχει στηρίξει σε θέματα ΠΓΕ, προϊόντων ΠΟΠ και θα μας στηρίξει ακόμη περισσότερο με την ανάδειξη του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Προσφάτως αναβαθμιστήκαμε σε επενδυτική βαθμίδα, δεν προλάβαμε να το χαρούμε, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, των πυρκαγιών και της πλημμύρας. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Με στρατηγικές , οι οποίες είναι απολύτως συντονισμένες και ταυτισμένες με αυτές του ΕΛΚ, με εμπιστοσύνη στις αξίες του κόμματός μας του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού, με εμπιστοσύνη στις αξίες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα. Η αλληλεγγύη μεταφράζεται σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡ: Τι περιμένετε από τη σημερινή εκδήλωση;

ΑΠ: Το ότι συζητά στην καρδιά του ΕΛΚ το πρόβλημα των αγροτών, οι κλιματικές αλλαγές πόσο τους επηρεάζουν και σε τι βαθμό και βεβαίως σε πρώτο πλάνο είναι και τα θέματα που καλείται η χώρα μας να διαχειριστεί είναι σημαντική υπόθεση. Είναι κέρδος.  Είναι μια εκδήλωση, την οποία τη χαιρόμαστε, συμμετέχουμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο, διότι δεν παύει η ισχυρότερη δύναμη-πολιτική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να είναι το ΕΛΚ. Στηρίζουμε, στηριζόμαστε και μαζί πορευόμαστε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο