ΑρχικήΝέαλιανικήΕΣΑ: Κίνδυνος για το ελληνικό εμπόριο από πολυεθνικές και διαδικτυακές πλατφόρμες

ΕΣΑ: Κίνδυνος για το ελληνικό εμπόριο από πολυεθνικές και διαδικτυακές πλατφόρμες

2 λεπτά ανάγνωσης

Παρέμβαση στον γενικό γραμματέα Εμπορίου για την ασφυκτική πίεση στις ΜμΕ από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Ναπολέοντα Μαραβέγια, πραγματοποίησε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, θέτοντας στη συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου, στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Θάνος Τσαγγάρης, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Λουδάρος και οι αντιπρόεδροι Νίκος Κογιουμτσής και Ευδόκιμος Σαββίδης.

- Advertisement -

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΑ, υπογράμμισαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται μια, διαρκώς εντεινόμενη και άνιση πίεση, από μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, μεγάλες επιχειρήσεις και ισχυρές ασιατικές, τούρκικες και ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες απορροφούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού εισοδήματος χωρίς ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Όπως υπογραμμίστηκε, η συνεχής μεταφορά τζίρου από τα φυσικά καταστήματα υπονομεύει τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων στη Αθήνας υπογράμμισαν, ακόμη, ότι ο Ν. 4695/2022 προκάλεσε στρεβλώσεις, με την απελευθέρωση των προσφορών και τη δημιουργία ενός μόνιμου καθεστώτος εκπτώσεων εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΑ ζήτησε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τον περιορισμό των προσφορών σε δύο περιόδους ανά σεζόν, τη θέσπιση αυστηρά καθορισμένου τριημέρου προσφορών στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να περιοριστεί η Black Friday, καθώς και τον συνεχή και αυστηρό έλεγχο του διαδικτύου για παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές.

- Advertisement -

Ο γενικός γραμματέας άκουσε τις θέσεις του ΕΣΑ και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκο ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να συμβάλει στη στήριξη των ΜμΕ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανέλαβε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος και μπορούν να αποκαταστήσουν συνθήκες υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον θεσμικό διάλογο «με στόχο τη βιώσιμη και δίκαιη αγορά για όλους».

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανακαλείται γιαούρτι μεγάλης εταιρείας λόγω S. aureus – Ένα σπάνιο περιστατικό επιμόλυνσης με σταφυλόκοκκο σε εμπορικό γιαούρτι

Γιατί η επιμόλυνση εμπορικού γιαουρτιού είναι ασυνήθιστη και ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους καταναλωτές - Του Νίκου Γδοντέλη

Η ΕΕ εγκρίνει την πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες – Τι προβλέπει η απόφαση και τι έδειξε η αξιολόγηση της EFSA

Η πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες εγκρίθηκε από την ΕΕ μετά από αξιολόγηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της EFSA.

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.