Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το Κρέας και τα Προϊόντα του»

ΑρχικήΝέαΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το Κρέας και τα Προϊόντα του»
spot_img

Περισσότερες από 110 επιστημονικές ανακοινώσεις και ομιλίες και πολλές λύσεις για την παραγωγή κρέατος και προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα, την τόσο ελλειμματική στον πρωτογενή τομέα.

Ένα σημαντικό επιστημονικό δυναμικό είναι διατεθειμένο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα κρέατος στην Ελλάδα. Αυτό απέδειξε η μεγάλη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ερευνητών, επιστημόνων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το Κρέας και τα Προϊόντα του», το οποίο διεξήχθη στις 3-5 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από μια αναγκαστική απουσία 4 ετών, το Συνέδριο επανέκαμψε πιο άρτιο από ποτέ, με περισσότερες από 110 επιστημονικές ανακοινώσεις και ομιλίες και πολλές λύσεις για την παραγωγή κρέατος και προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα, την τόσο ελλειμματική στον πρωτογενή τομέα.

Στις τριήμερες εργασίες έδωσαν το «παρών» οι θεσμικοί φορείς. Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, αρμόδιος για τα θέματα της κτηνοτροφίας, ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Δρ. Σταύρος Ζαννόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, με την ιδιότητά του ως κτηνιάτρου, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Βαργιάμης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Γιώργος Διδάγγελος, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σάββας Κεσίδης. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στελεχών του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του ΕΦΕΤ, οι οποίοι έκαναν πολλές ανακοινώσεις, συμπληρώνοντας το πάνελ των ομιλητών που αποτελούνταν από πανεπιστημιακούς όλων των σχετικών ιδρυμάτων της χώρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, όπου εξετάστηκαν ζητήματα ζωοτροφών, ειδικών εκτροφών, πειραματικών μεθόδων εκτροφής. Ολόκληρες ομάδες ερευνητών κατέθεσαν πρωτότυπες προτάσεις, οι οποίες είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Πολύ θετικό το γεγονός ότι σημαντικές εταιρείες της παραγωγής και της μεταποίησης συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις ερευνητικές εργασίες.

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και των αποβλήτων τροφίμων αποτέλεσε μια ξεχωριστή ενότητα του Συνεδρίου, ενώ πλειάδα ανακοινώσεων αφορούσαν σε νέες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσονται πειραματικά και πολλές από αυτές βρίσκονται σε στάδιο εφαρμογής μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η υγιεινή και ασφάλεια του κρέατος και των προϊόντων του και η βιοασφάλεια απασχόλησαν επίσης αρκετά τις εργασίες του Συνεδρίου. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες παρουσίασαν στοιχεία για τους επίσημους ελέγχους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πολλές και οι επιστημονικές προτάσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αλλά και την αντιμετώπιση κινδύνων που απασχολούν την αλυσίδα του κρέατος.

Τη δική του παρουσία με μια ενότητα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την διατροφική αξία των προϊόντων κρέατος είχε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. Οι εργασίες έκλεισαν με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, οι οποίες αξίζει να βρουν ευήκοα ώτα από τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα