Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλο το “ΝΑΙ” από Γερμανούς και Αυστριακούς στο κρέας εργαστηρίου

ΑρχικήΝέαΜεγάλο το "ΝΑΙ" από Γερμανούς και Αυστριακούς στο κρέας εργαστηρίου
spot_img

Γερμανοί και Αυστριακοί λένε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν καλλιεργημένο κρέας.

Νέα έρευνα στη Γερμανία και την Αυστρία έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να τρώνε καλλιεργημένο κρέας μόλις εγκριθεί.

Οι έρευνες , που ανατέθηκαν από το Good Food Institute Europe και διεξήχθησαν από την εταιρεία ερευνών αγοράς YouGov, αποκάλυψαν ότι το 65% των Γερμανών και το 63% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της επιτρεπόμενης πώλησης του καλλιεργημένου κρέατος, εάν οι ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων διαπιστώσουν ότι είναι ασφαλές και θρεπτικό.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 66% των Γερμανών και των Αυστριακών λένε ότι το καλλιεργημένο κρέας πρέπει επίσης να παράγεται σε αυτές τις χώρες όταν πρόκειται για την αγορά, ώστε οι εθνικές οικονομίες να μπορούν να επωφεληθούν. Αυτή η θέση υποστηρίζεται από μια ευρεία πλειοψηφία και στις δύο χώρες και σε όλες τις πολιτικές πεποιθήσεις. 

Το καλλιεργούμενο κρέας , το ίδιο με το βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο που τρώνε σήμερα οι άνθρωποι, αλλά παράγεται σε εργαστήρια και όχι από εκτρεφόμενα ζώα, απαιτεί έγκριση βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα προτού μπορέσει να πωληθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη.

Τα ευρήματα έρχονται αφότου η Ιταλία ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης καλλιεργούμενου κρέατος πέρυσι, ο οποίος μπορεί πλέον να είναι ανεφάρμοστος ως αποτέλεσμα παραβίασης της οδηγίας TRIS της ΕΕ για τη διαφάνεια. Το καλλιεργούμενο κρέας συζητήθηκε επίσης από τους υπουργούς Γεωργίας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου AGRIFISH .

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.105 άτομα στη Γερμανία και 1.026 στην Αυστρία, αποκάλυψε επίσης:

  • Το 53% των Γερμανών είχε ακούσει για το καλλιεργημένο κρέας και το 47% θα το δοκίμαζε, ενώ το 59% των Αυστριακών το είχε ακούσει και το 42% θα το δοκίμαζε – αν και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε περισσότερο από το μισό μεταξύ των ευέλικτων και στις δύο χώρες. 
  • Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες και στις δύο χώρες ήταν υπέρ των εναλλακτικών λύσεων αντί του κρέατος, των ψαριών, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Το 46% και στις δύο χώρες δηλώνει ότι θέλει να καταναλώνει λιγότερα ζωικά προϊόντα τα επόμενα δύο χρόνια, με το 30% να λέει ότι θέλει να τρώει περισσότερο κρέας φυτικής προέλευσης.
  • Το 53% και στις δύο χώρες θέλει οι κυβερνήσεις να στηρίξουν τους αγρότες να στραφούν στην παραγωγή υψηλότερου ποσοστού φυτικών τροφίμων, ενώ το 47% των Γερμανών και το 44% των Αυστριακών υποστηρίζουν την κρατική έρευνα για τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα.

Ο Seth Roberts , Διευθυντής Πολιτικής στο Good Food Institute Europe, δήλωσε: «Το καλλιεργούμενο κρέας πρέπει να περάσει από μια από τις πιο ισχυρές ρυθμιστικές διαδικασίες στον κόσμο για τα τρόφιμα προτού διατεθεί στην ΕΕ. Μόλις εγκριθεί, Γερμανοί και Αυστριακοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να εναπόκειται στους ίδιους τους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν θα καταναλώσουν ή όχι καλλιεργημένο κρέας. 

«Μετά την ιταλική απαγόρευση , οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σημειώσουν ότι οι άνθρωποι που απάντησαν σε αυτήν την έρευνα –ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις– γνωρίζουν όλο και περισσότερο τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει το καλλιεργούμενο κρέας και ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επιλογές των καταναλωτών παρά για τις ιδεολογικές συζητήσεις».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο