Νέο υψηλό ρεκόρ για το κρέας – Αυξημένος και ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων
Το βαρόμετρο για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής υποχώρησε ελαφρά τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 154,2 μονάδες τον Ιούνιο του 2022, μειωμένος κατά 2,3 τοις εκατό από τον Μάιο. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, παρέμεινε, ωστόσο, 23,1% υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2021.
Η πτώση τον Ιούνιο αντανακλά μειώσεις στις διεθνείς τιμές των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και της ζάχαρης, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών και του κρέατος αυξήθηκαν.
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 166,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 4,1 τοις εκατό από τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να είναι 27,6 τοις εκατό πάνω από την τιμή του Ιουνίου 2021. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 5,7% τον Ιούνιο, αλλά παρέμειναν 48,5% πάνω από τις αξίες τους πριν από ένα χρόνο. Η μείωση τον Ιούνιο οφείλεται στην εποχική διαθεσιμότητα από νέες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο, στις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας σε ορισμένες μεγάλες χώρες παραγωγής και στις υψηλότερες προοπτικές παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διεθνείς τιμές των χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν επίσης κατά 4,1 τοις εκατό, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 18,4 τοις εκατό από τις τιμές τους πέρυσι. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,5 τοις εκατό από μήνα σε μήνα λόγω της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 211,8 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 7,6% σε μηνιαία βάση. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου υποχώρησαν λόγω της εποχικής αύξησης της παραγωγής των μεγάλων παραγωγών χωρών και των προοπτικών αύξησης των προμηθειών από την Ινδονησία. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του ηλιέλαιου και του σογιέλαιου μειώθηκαν λόγω της συγκρατημένης παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών στον απόηχο της αύξησης του κόστους.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 117,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 2,6% από τον Μάιο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο, επηρεασμένος από τις καλές προοπτικές παγκόσμιας διαθεσιμότητας. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης επηρέασε επίσης τη διεθνή ζήτηση και τις τιμές ζάχαρης.
«Παρόλο που ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχώρησε τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρέμεινε κοντά στο υψηλό όλων των εποχών του Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Οι παράγοντες που οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές υψηλά στην πρώτη θέση εξακολουθούν να παίζουν, ειδικά η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες μεγάλες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς και οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω του COVID-19, που επιδεινώνονται από τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Máximo Torero Cullen, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,7 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,7% από τον Μάιο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ και υπερβαίνοντας κατά 12,7% την τιμή του Ιουνίου 2021. Οι παγκόσμιες τιμές σε όλους τους τύπους κρέατος αυξήθηκαν, με αυτές του κρέατος πουλερικών να αυξάνονται απότομα, φθάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών, υποστηριζόμενες από τις συνεχιζόμενες αυστηρές συνθήκες παγκόσμιας προσφοράς που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 149,8 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 4,1 τοις εκατό από τον Μάιο και 24,9 τοις εκατό πάνω από την τιμή του Ιουνίου 2021. Τον Ιούνιο, οι διεθνείς τιμές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν. Οι τιμές των τυριών αυξήθηκαν περισσότερο, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για προμήθειες spot εν μέσω ανησυχιών της αγοράς σχετικά με τη διαθεσιμότητα προσφοράς αργότερα μέσα στο έτος. Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν λόγω της έντονης ζήτησης εισαγωγών και της επίμονης στενότητας της παγκόσμιας προσφοράς.
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ .
Ο FAO αυξάνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών
Η πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 αυξήθηκε κατά 7 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είναι πλέον συνδεδεμένη σε 2 792 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη νέα Ενημερωτική Έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών , που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό εξακολουθεί να είναι 0,6% χαμηλότερο από την παγκόσμια παραγωγή το 2021.
Η αύξηση από μήνα σε μήνα βασίζεται κυρίως σε μια ανοδική αναθεώρηση 6,4 εκατομμυρίων τόνων που έγινε στις προβλέψεις για την παραγωγή χονδροειδών σιτηρών, με την παγκόσμια παραγωγή να φτάνει τους 1.501 εκατομμύρια τόνους το 2022, μόλις 0,5 τοις εκατό κάτω από την παραγωγή του 2021.
Η πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση των σιτηρών το 2022/23 έχει επίσης αυξηθεί, αυξημένη κατά 9,2 εκατομμύρια τόνους σε 2 797 εκατομμύρια τόνους, αλλά εξακολουθεί να είναι 1,7 εκατομμύρια τόνοι (0,1 τοις εκατό) κάτω από το επίπεδο του 2021/22, αντανακλώντας κυρίως τις προσδοκίες για χαμηλότερη χρήση ζωοτροφών.
Σε 854 εκατομμύρια τόνους, η πρόβλεψη του FAO για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο κλείσιμο των σεζόν το 2023 είναι αυξημένη κατά 7,6 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια ετήσια συρρίκνωση κατά 0,6 τοις εκατό (5,0 εκατομμύρια τόνοι). Σε αυτό το επίπεδο, ο παγκόσμιος λόγος αποθέματος δημητριακών προς χρήση θα μειωθεί από 30,7 τοις εκατό το 2021/22 σε 29,8 τοις εκατό το 2022/23.
Η τελευταία πρόβλεψη του FAO για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2022/23 ανέρχεται σε 468 εκατομμύρια τόνους, αυξημένος κατά 4,8 εκατομμύρια τόνους από τον περασμένο μήνα, αλλά αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο επίπεδο σε τρεις περιόδους και μείωση 11,4 εκατομμυρίων τόνων (2,4 τοις εκατό) από τον όγκο του 2021/22 . Αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, το εμπόριο χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,1 τοις εκατό (9,5 εκατομμύρια τόνοι) το 2022/23 (Ιούλιος/Ιούνιος) από το εκτιμώμενο επίπεδο του 2021/22, σε μεγάλο βαθμό λόγω των απωλειών αραβοσίτου που σχετίζονται με τον πόλεμο. και εξαγωγές κριθαριού από την Ουκρανία.
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ .
Έκθεση Προοπτικών Καλλιεργειών και Κατάστασης Τροφίμων
Ο FAO εκτιμά ότι 46 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 33 στην Αφρική, 10 στην Ασία, δύο στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και μία στην Ευρώπη χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Προοπτικών Καλλιεργειών και Κατάστασης Τροφίμων , που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον FAO. Παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης ( GIEWS ). Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τώρα την Ουκρανία, όπου ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό αριθμό εκτοπισμένων ατόμων, και τη Σρι Λάνκα, η οποία βιώνει μια πολυδιάστατη κρίση που οδήγησε σε υψηλές τιμές και σοβαρές ελλείψεις βασικών προϊόντων.
Η πρόβλεψη του FAO για τη συνολική παραγωγή δημητριακών της ομάδας Χωρών Χαμηλού Εισοδήματος με Επισιτιστικά Ελλείμματα (LIFDCs) το 2022 είναι 187,8 εκατομμύρια τόνοι, οριακή αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας και το προηγούμενο έτος, ανέφερε η έκθεση.