Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση αλατιού και ζάχαρης στα τρόφιμα: Το φυτικό εκχύλισμα ενίσχυσης της γεύσης Nacre

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜείωση αλατιού και ζάχαρης στα τρόφιμα: Το φυτικό εκχύλισμα ενίσχυσης της γεύσης Nacre
spot_img

Το Nacre ενισχύει τη γεύση umami και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές.

Εκχύλισμα φυτικής πρωτεΐνης ως ενισχυτή γεύσης κυκλοφόρησε η Sensient Flavors & Extracts Europe, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αλατιού τόσο σε αλμυρά όσο και σε πιο ουδέτερα τρόφιμα. Τα διάφανα και vegan εκχυλίσματα Nacre umami booster που ενισχύουν το umami, μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα στις γεύσεις σε κρέας, ψωμί, σάλτσες κ.α., σύμφωνα με το FoodIngredientsFirst.

   Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρία, το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα. “Το χαρτοφυλάκιο Nacre βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια και παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη καθώς το Sensient συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μορφών, νέων προφίλ γεύσης με διαφορετικές πρώτες ύλες και πρόσθετο εξοπλισμό”, λέει ο Jeremy Marichez, διευθυντής καινοτομίας στη Sensient Flavors & Extracts Ευρώπη, στο FoodIngredientsFirst.

    Την ίδια στιγμή που καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμες και φυτικές λύσεις, κάποιες κυβερνήσεις πιέζουν τις εταιρίες για μείωση του αλατιού. Υπενθυμίζεται πως λόγο του αυξημένου παράγοντα κινδύνου θανάτων που  αφορά τα τρόφιμα και οφείλεται στο αλάτι, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη βιομηχανία τροφίμων να χρησιμοποιεί υποκατάστατα αλατιού σε προϊόντα αντί για το συνηθισμένο αλάτι. 

Το προϊόν αυτό μπορεί να ικανοποιήσει και τις δυο κατηγορίες. “Προφανείς λύσεις για την αντιστάθμιση της έλλειψης γεύσης κατά τη μείωση του αλατιού είναι οι αρωματικές ύλες με βάση το umami, όπως σάλτσα σόγιας, εκχυλίσματα μαγιάς, MSG και νουκλεοτίδια. Το Nacre είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, που εξάγεται από υποπροϊόντα φυτικής πρωτεΐνης και παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Δεν περιέχει πρόσθετα», εξηγεί ο Marichez.

   Τα εκχυλίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές σύμφωνα με την εταιρία. “Η τυπική δόση του Nacre είναι μάλλον χαμηλή (λιγότερο από 1%). Αυτό το προϊόν είναι διαλυτό στο νερό, αλλά μπορεί επίσης να διαλυθεί σε μια μήτρα με βάση το λάδι/λίπος ή να χρησιμοποιηθεί ως έχει σε μορφή σκόνης σε μια σύνθεση καρυκευμάτων σνακ. Μέσω της ιδιότητας ενίσχυσης του umami, ενισχύει τη συνολική βασική γραμμή γεύσης ενός προϊόντος και το κάνει να διαρκεί περισσότερο και λειτουργεί σε συνεργασία με το υπάρχον γευστικό προφίλ του προϊόντος” εξηγεί ο Marichez. “Παράλληλα είναι ουδέτερο στη γεύση σε σύγκριση με άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το umami και την αλμυρή γεύση, κάτι που είναι σημαντικό όφελος για πολλούς λόγους”, προσθέτει ο Michel Salles, γενικός διευθυντής της Sensient Flavors & Extracts Europe.

    Η Βελγική εταιρία δραστηριοποιείται από πέρσι στην ανάπτυξη νέων μορφών από εναλλακτικές πρώτες ύλες με διαφορετικά γευστικά προφίλ. Το πρώτο προϊόν που κυκλοφόρησε προέρχεται από πρωτεΐνη σιταριού, αναφέρει ο Marichez. “Τον περασμένο μήνα, κυκλοφορήσαμε τρία προϊόντα: μια υγρή έκδοση, μια έκδοση με προφίλ γεύσης ψητού/κρέατος και μια έκδοση με βάση τη σόγια. Αυτή η σειρά προϊόντων Nacre είναι επίσης μια εσωτερική εργαλειοθήκη umami με την οποία δημιουργούμε πολλά πιο περίπλοκα μείγματα αρωμάτων”. Τονίζεται επίσης πως επειδή το προϊόν είναι εγκεκριμένο, μπορεί με την ανάλογη επισήμανση να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα