Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η χρήση στέβιας στις κότες ωοπαραγωγής δίνει πιο θρεπτικά αυγά

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Η χρήση στέβιας στις κότες ωοπαραγωγής δίνει πιο θρεπτικά αυγά
spot_img

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες, δείχνει πως η κατανάλωση αυγών από όρνιθες που τρέφονται με στέβια μπορεί να αυξήσει τα καροτενοειδή στην ανθρώπινη διατροφή.

Η εφαρμογή των διαιτητικών φυτικών εκχυλισμάτων στις ζωοτροφές πουλερικών αποκτά πρόσφατο ενδιαφέρον, ιδίως για τη χρήση τους ως εναλλακτική λύση στους αυξητικούς παράγοντες αντιμικροβιακής ανάπτυξης. 

Η διαιτητική φυτογονική, όπως ονομάζεται, έχει βρεθεί ότι επηρεάζει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, την απόδοση ανάπτυξης, την πρόσληψη τροφής, τις ενδογενείς εκκρίσεις, την ανοσολογική απόκριση, καθώς επίσης επηρεάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το φυτό στέβια (STE) είναι ένας θάμνος με φύλλα, που έχουν υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η κατανάλωση αυτών των καροτενοειδών έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στον άνθρωπο συνδέεται με βελτιώσεις στην οπτική λειτουργία. Η ημερήσια πρόσληψη 5-10 mg/ημέρα λουτεΐνης/ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία – AMD .

Η ημερήσια κατανάλωση ξανθοφύλλης στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, είναι σχετικά χαμηλή, π.χ. 1-2 mg/ημέρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μειωμένης οπτικής πυκνότητας της ανθρώπινης ωχράς κηλίδας. Μόνο στην ΕΕ, το ετήσιο κόστος που συνδέεται με τη διαχείριση των επιπτώσεων της σοβαρής AMD ανέρχεται σε περίπου 89,46 δις ευρώ.

Η ουσία λουτεΐνη που προέρχεται από αυγά που έχουν εμπλουτιστεί με αυτή, παρέχει περισσότερη βιοδιαθέσιμη λουτεΐνη από τα συμπληρώματα διατροφής ή το σπανάκι, καθώς η βιοδιαθεσιμότητά της αυξάνεται παρουσία των λιπιδίων του αυγού.

Τα αυγά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατανάλωση αυγών κάθε χρόνο κατά κεφαλήν κυμαίνεται από περίπου 62 στην Ινδία έως πάνω από 358 στο Μεξικό, καθώς η μέση κατανάλωση είναι περίπου 161 αυγά ανά άτομο ετησίως.

Οι στόχοι μιας νέας μελέτης, ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον η αύξηση των διαιτητικών επιπέδων της στέβιας στις ζωοτροφές κότας μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και ολικών καροτενοειδών στα αυγά ορνιθώνα. Επίσης, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις στις μεταβλητές ποιότητας των αυγών. Τέλος, θέλησαν να διερευνηθεί ο αντίκτυπος της διαιτητικής STE στις ποιοτικές μεταβλητές των αποθηκευμένων αυγών.

Οι κρόκοι αυγών είναι μια πηγή βιοδιαθέσιμης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Για να διερευνηθεί η επίδραση των αποξηραμένων φύλλων στέβιας στην ποιότητα, τη χημική σύνθεση και την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των αυγών, το πείραμα περιελάμβανε 90 όρνιθες ωοπαραγωγής, στεγασμένες σε 30 εμπλουτισμένους κλωβούς, σε ομάδες ηλικίας τριών από 22 έως 26 εβδομάδων.

Η συμπλήρωση της τροφής των ορνίθων με στέβια, αύξησε την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και το κιτρίνισμα των κρόκων συγκριτικά με τα υπόλοιπα αυγά.

Η προσθήκη 2% STE στην τροφή, είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σχέση με τα απλά αυγά. Η συγκέντρωση καροτενοειδών στα αυγά των πτηνών που τρέφονταν με στέβια, ήταν συγκρίσιμη με τα αυγά ελεύθερης βοσκής.

Η προσθήκη στέβιας στη διατροφή των ορνίθων ωοπαραγωγής, δεν επηρέασε τις επιπτώσεις της αποθήκευσης στην εσωτερική ποιότητα των αποθηκευμένων αυγών σε αυτή τη μελέτη. Η αύξηση των διαιτητικών πηγών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης για τον άνθρωπο θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συμπερίληψη φύλλων στέβιας σε ζωοτροφές για όρνιθες ωοπαραγωγής για την αύξηση της συγκέντρωσης καροτενοειδών στους κρόκους αυγών.

Οι επιστήμονες τονίζουν βέβαια πως θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με την καταλληλότητα της χρήσης στέβιας σε ζωοτροφές πουλερικών για τον προσδιορισμό της οικονομικής σημασίας της.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα