Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η διατροφή των μπαμπάδων συνδέεται με καρδιακές παθήσεις στους απογόνους – Ποια παιδιά επηρεάζονται περισσότερο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Η διατροφή των μπαμπάδων συνδέεται με καρδιακές παθήσεις στους απογόνους - Ποια παιδιά επηρεάζονται περισσότερο
spot_img

Ποια είναι η δίαιτα των γονέων που θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά.

Μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν διατροφή με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στις κόρες τους, καθώς η ανθυγιεινή πατρική διατροφή μπορεί να αλλάξει το RNA στο σπέρμα, επηρεάζοντας την υγεία των απογόνων.

Οι άνδρες που καταναλώνουν δίαιτα υψηλής χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις κόρες τους, καθώς η ανθυγιεινή πατρική διατροφή μπορεί να μεταβάλει το RNA στο σπέρμα, επηρεάζοντας την υγεία των απογόνων. Ο κίνδυνος αυτός, που αναδεικνύεται μέσω μοντέλων ποντικών, δείχνει σημαντική αύξηση της αθηροσκλήρωσης στους θηλυκούς απογόνους.

Όταν γίνονται πατέρες, οι άνδρες που έχουν ανθυγιεινή διατροφή με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή CVD στις κόρες τους, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight, είναι η πρώτη που καταδεικνύει το αποτέλεσμα αυτό που παρατηρείται μόνο σε θηλυκούς απογόνους. Επικεφαλής της μελέτης ήταν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 703.000 άνθρωποι πέθαναν το 2022 από καρδιακές παθήσεις, που αντιστοιχεί σε έναν στους πέντε θανάτους.

Το ριβονουκλεϊκό οξύ, ή RNA, είναι παρόν σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Έχοντας δομικές ομοιότητες με το DNA, αυτό το νουκλεϊκό οξύ είναι απαραίτητο για τις περισσότερες βιολογικές λειτουργίες στους ζωντανούς οργανισμούς και τους ιούς.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου. Στην αθηροσκλήρωση, η πλάκα, μια κολλώδης ουσία που αποτελείται από χοληστερόλη, λίπος και άλλες ουσίες του αίματος, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Όταν η πλάκα σκληραίνει, στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στο σώμα και μειώνοντας την παροχή οξυγόνου στους ιστούς των ζωτικών οργάνων.

Το σπέρμα περιέχει άφθονα μικρά μη κωδικοποιητικά μόρια RNA, τα οποία είναι σημαντικά για τη ρύθμιση των γονιδίων και πολλές κυτταρικές διεργασίες. Όταν τροποποιούνται, οι λειτουργίες τους αλλάζουν σημαντικά σε διάφορες βιολογικές διεργασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά μόρια RNA στο σπέρμα ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής χοληστερόλης υφίστανται μεταβολές ως απόκριση στην έκθεση στη δίαιτα. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα τροποποιημένα μικρά μόρια RNA μπορούν να επηρεάσουν την πρώιμη γονιδιακή έκφραση σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο