Ένας στους τέσσερις νέους δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Το υψηλό κόστος των υγιεινών τροφίμων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.
Για πολλούς, ειδικά για όσους προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα ή είναι νέοι γονείς, η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα είναι περιορισμένη, οδηγώντας συχνά σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
Η οικονομική πίεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε τοπικό επίπεδο, δυσκολεύει την κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων, δημιουργώντας μια ανησυχητική κατάσταση που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.
Έρευνα του Barnardo’s και του Co-op ανέδειξε ότι το υψηλό κόστος των υγιεινών τροφίμων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τους νέους ανθρώπους, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε θρεπτική διατροφή. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους ευάλωτους νέους γονείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Ένας στους τέσσερις νέους δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει υγιεινά τρόφιμα στην κοινότητά του, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις έχουν βρεθεί σε κατάσταση όπου δεν μπορούν να πληρώσουν για φαγητό.
Η έλλειψη τοπικών καταστημάτων που προσφέρουν θρεπτικά τρόφιμα και η κακή ποιότητα των διαθέσιμων επιλογών, σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση που αισθάνονται πολλοί νέοι, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο Kyson, ένας 21χρονος άστεγος, ανέφερε ότι αγωνίζεται να βρει τρόφιμα από την ηλικία των 18 ετών και σοκαρίστηκε ακούγοντας νέους μόλις 13 ετών να μιλούν για παρόμοια προβλήματα.
Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας είναι οι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών που έχουν μετακομίσει από το σπίτι τους και έχουν δικές τους οικογένειες. Δύο στα δέκα τέτοια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα πρόσβασης σε τρόφιμα, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Σχεδόν τέσσερα στα πέντε μέλη του Co-op ηλικίας 16 έως 25 ετών δηλώνουν ότι έχουν παραλείψει γεύματα λόγω οικονομικών δυσχερειών, με πολλούς νέους γονείς να θυσιάζουν τα δικά τους γεύματα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα φάνε.
Η έρευνα καταλήγει ότι χρειάζονται επείγουσες αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν υγιεινά τρόφιμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις καλούνται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την πείνα στις κοινότητες και να διασφαλίσουν ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.