Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Σχεδόν όλα τα παιδικά αναψυκτικά έχουν υπερβολική ζάχαρη

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Σχεδόν όλα τα παιδικά αναψυκτικά έχουν υπερβολική ζάχαρη
spot_img

Τα αναψυκτικά με υπερβολική ζάχαρη πιάνουν το περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών από παιδιά και εφήβους παραμένει σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Κοιτάζοντας το μπροστινό μέρος των συσκευασιών, πολλά ζαχαρούχα παιδικά ποτά φαίνονται να είναι υγιεινές επιλογές, με εικόνες φρούτων και ισχυρισμούς που σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά κανένα δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για ποτά που πρέπει να σερβίρονται σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Αυτό είναι και το σαφές αποτέλεσμα μιας μελέτης αγοράς από το foodwatch. 117 από τα συνολικά 136 αναψυκτικά που εξετάστηκαν (86%) σε Γερμανικά σούπερ μάρκετ περιέχουν περισσότερα από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Κατά μέσο όρο, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα ποτά με χυμούς φρούτων περιέχουν 7,8% ζάχαρη, δηλαδή πάνω από εξήμισι κύβους ζάχαρης ανά ποτήρι των 250 χιλιοστόλιτρων.

Για τη μελέτη αγοράς, η foodwatch αγόρασε όλα τα αναψυκτικά στα πέντε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ (Edeka, Rewe, Aldi, Lidl και Kaufland) των οποίων η συσκευασία προορίζεται να προσελκύσει παιδιά και νέους, για παράδειγμα με την εκτύπωση ζώων και χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων ή με ιδιαίτερα «δροσερό» σχεδιασμό του προϊόντος, όπως τα παγωμένα τσάγια ή τα ενεργειακά ποτά.

Συμπεριλήφθηκαν επίσης αναψυκτικά που πωλούνται σε μορφή που καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από παιδιά (συσκευασίες ποτών ή μικρά μπουκάλια με βεντούζες). Τα προϊόντα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν λεμονάδες, χυμούς φρούτων, ενεργειακά ποτά, μεταλλικό νερό και παγωμένα τσάγια. Τα ποτά με βάση το γάλα δεν λήφθηκαν υπόψη.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζάχαρη στα αναψυκτικά και κυρίως γι αυτά που απευθύνονται σε παιδιά είναι εδώ και καιρό γνωστοί. Τα ευρήματα της μελέτης είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά.

  • Περισσότερο από κάθε δεύτερο παιδικό ποτό (57%) έχει πάνω από το συνιστώμενο όριο με περιεκτικότητα σε ζάχαρη άνω των 8 γραμμαρίων ανά 100 χιλιοστόλιτρα.
  • Το πιο ζαχαρούχο αναψυκτικό στα σούπερ μάρκετ, το οποίο διαφημίζεται περισσότερο σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι το ενεργειακό ποτό «Guava Flavour» από τη «Kong Strong» της Lidl, καθώς περιέχει 15,6 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Με ένα μόνο κουτάκι, ένας έφηβος καταναλώνει 78 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία είναι υπερτριπλάσια της μέγιστης ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι την ημέρα.
  • Οι συσκευασίες αναψυκτικών που είναι δημοφιλείς στα παιδιά περιέχουν κατά μέσο όρο 8,6% ζάχαρη.
  • Μόνο τέσσερα από τα 136 προϊόντα που εξετάστηκαν (τρία μεταλλικά νερά και ένα νέκταρ) έλαβαν πράσινο Nutri-Score (Α ή Β). Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) χαρακτηρίστηκε με κίτρινο C (κυρίως καθαροί χυμοί και ζαχαρούχα ποτά).
  • Η πλειονότητα των παιδικών ποτών, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%), θα λάμβαναν πορτοκαλί ή κόκκινο Nutri-Score (D ή E).
  • Μόνο 3 από τα 136 παιδικά ποτά δεν περιείχαν ούτε ζάχαρη ούτε γλυκαντικά!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο