Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι: Η νέα πλατφόρμα της ΕΕ για την εξασφάλιση γνησιότητας και ιχνηλασιμότητας

ΑρχικήΝέαΜέλι: Η νέα πλατφόρμα της ΕΕ για την εξασφάλιση γνησιότητας και ιχνηλασιμότητας
spot_img

Σαφέστεροι κανόνες για την προέλευση και τη σύνθεση του μελιού: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί πλατφόρμα για το μέλι.

Η νέα Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438, όπου περιλαμβάνονται οι κανόνες επισήμανσης για το μέλι, αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή από σήμερα 13/6/2024.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε επίσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι, με σκοπό τη συγκέντρωση της βέλτιστης διαθέσιμης γνώσης από εμπειρογνώμονες, σχετικά με τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού.

Η επικείμενη πλατφόρμα για το μέλι, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει δεδομένα για τις μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας του μελιού και να παρέχει συστάσεις για την ιχνηλασιμότητα της Ένωσης, τα κριτήρια σύνθεσης και τη δυνατότητα δημιουργίας ενωσιακού εργαστηρίου αναφοράς. 

Τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μελιού, η κοινωνία των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες σε προσωπική βάση, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενθαρρύνονται να υποβάλουν την αίτησή τους.

Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων είναι ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου 2024. 

Οι νέοι κοινοί κανόνες για τη σύνθεση και την επισήμανση του μελιού θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αυξάνοντας τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και περιορίζοντας τις δόλιες πρακτικές. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εδώ:

https://agriculture.ec.europa.eu/news/clearer-rules-origin-and-composition-honey-commission-sets-honey-platform-2024-06-13_en#:~:text=As%20of%20mid-2026%2C%20when%20the%20Directive%20starts%20being,account%20for%20more%20than%2050%25%20of%20the%20blend.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο