Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεταφορά τροφίμων: Νέες Οδηγίες για τη βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας οχήματος

ΑρχικήΝέαΜεταφορά τροφίμων: Νέες Οδηγίες για τη βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας οχήματος
spot_img

cibum team

Διευκρινιστικές οδηγίες για την έκδοση Βεβαίωσης Καταλληλότητας Οχημάτων Μεταφοράς Τροφίμων περιλαμβάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας και αναφέρεται στην υποχρεωτικότητα, την διαδικασία, τα κριτήρια και τους αρμόδιους φορείς ανά κατηγορία τροφίμου. Δεν φέρνει κάτι νέο αλλά …υπενθυμίζει στην αγορά πως είναι υποχρεωτική η έκδοση τέτοιας βεβαίωσης για κάθε όχημα μεταφοράς τροφίμων, εταιρικό ή ΔΧ. Υπενθύμιση απαραίτητη μια και μεγάλος αριθμός οχημάτων, κυρίως ξηρού φορτίου, δεν διαθέτουν βεβαιώσεις.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ.Α2/29542/5347/5-9-91(Β΄707) Υπουργική απόφαση <<Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ αυτοκινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1959/91» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων προκειμένου να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου μεταφοράς τροφίμων θα πρέπει:

Οι αιτούντες για την χορήγηση της παραπάνω άδειας κυκλοφορίας εκτός των άλλων δικαιολογητικών, να προσκομίσουν
α) Βεβαίωση καταλληλότητας οχήματος της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγιεινής ή της αρμόδιας Περιφερειακής υπηρεσίας Κτηνιατρικής (κατά περίπτωση) με την οποία θα βεβαιούται, ότι το συγκεκριμένο όχημα, όπως είναι διασκευασμένο, είναι κατάλληλο για την υγιεινή μεταφορά των συγκεκριμένων ειδών.
β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με την οποία θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και θα τηρούν τις σχετικές διατάξεις για την υγιεινή μεταφορά ή διακίνηση των ειδών που πρόκειται να μεταφέρουν με το ΦΙΧ αυτοκίνητό τους>>.

Η υποχρέωση βεβαίωσης αφορά τα οχήματα μεταφοράς που ανήκουν είτε σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, είτε σε ιδιώτη διανομέα για τη μεταφορά τροφίμων και ποτών.

Η Βεβαίωση καταλληλότητας χορηγείται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Π.Ε μετά από αυτοψία-έλεγχο του αυτοκινήτου στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας ή μεταβολής αυτής,
2) για κάθε νόμιμη χρήση ( πχ συμμετοχή σε διαγωνισμό).
 
Επισημαίνεται ότι ο Υγειονομικός Έλεγχος των οχημάτων που μεταφέρουν τρόφιμα/ ποτά ανήκει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Υπηρεσιών και θα πρέπει να μεριμνήσουν για την διενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχων σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.

Οι βεβαιώσεις καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζωικών τροφίμων χορηγείται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

Για τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν υγρά τρόφιμα (απο τα οποία εξαιρείται το πόσιμο νερό), κοκκώδη και αλευρώδη, η βεβαίωση καταλληλότητας χορηγείται από τον Ε.Φ.Ε.Τ και τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εμπορίου.

Για τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν πόσιμο νερό ισχύει η σχετική εγκύκλιος καθώς το πόσιμο νερό, σύμφωνα με την Γ1δ/Γ.Π.οικ.67322/6-9-2017(ΦΕΚ.3282/Β’) ΚΥΑ «Ποιότητα νερού, ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της οδηγίας 98/83/εκ του Συμβουλίου της Ε.Ε ,της 3ης Νοεμβρίου 1998, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015 /1787 (L260,7-10-2015), δεν εντάσσεται στην έννοια του τροφίμου, καθώς παρέχεται με υποχρέωση της Πολιτείας σε όλους τους πολίτες της Επικράτειας ως δημόσιο αγαθό μη υπαγόμενο στους κανόνες της αγοράς.

Οι απαιτήσεις που θέτει η Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία, οι οποίες αντανακλούν τις απαιτήσεις περί ασφάλειας τροφίμων, αφορούν τις παρακάτω παραμέτρους:

Α. Οι χώροι των οχημάτων και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων πρέπει να είναι άρτιοι, καθαροί και κατάλληλοι για τα τρόφιμα που θα μεταφέρονται. Οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι ανθεκτικές για τα μεταφερόμενα φορτία και ανθεκτικές στα χρησιμοποιούμενα απορρυπαντικά και απολυμαντικά σκευάσματα.

Β. Τα οχήματα (δεν περιλαμβάνονται τα βυτιοφόρα οχήματα) και οι περιέκτες που προορίζονται για μεταφορά τροφίμων συνιστάται να είναι μόνο για αυτή τη χρήση.

Γ. Αν μαζί με τα τρόφιμα μεταφέρονται και άλλα είδη, θα υπάρχει απομονωμένος χώρος για την αποθήκευσή τους και σε καμία περίπτωση δε θα μεταφέρονται είδη που μπορεί να επηρεάσουν τα τρόφιμα ή ουσίες όπως καύσιμα, χημικά ή γεωργικά φάρμακα.

Δ. Πριν την φόρτωση των τροφίμων θα γίνεται υποχρεωτικά καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος, και θα τηρείται αντίστοιχο έντυπο καθαρισμού – απολύμανσης, όταν:
-Τα είδη των τροφίμων που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί μπορεί να επιμολύνουν
το νέο φορτίο.
-Έχει προηγηθεί μεταφορά μη τροφίμων, εφόσον αυτό μπορεί να προκαλέσει
επιμόλυνση του προς μεταφορά φορτίου.
-Ο χώρος ή ο περιέκτης είναι ακάθαρτος και χρήζει καθαρισμού.

Ε. Τα τρόφιμα θα μεταφέρονται κατά τρόπο ώστε να μην επιμολύνονται ή υποβαθμίζονται από εξωγενείς παράγοντες(περιβάλλον).

ΣΤ. Όταν πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης, τα οχήματα ή οι περιέκτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες με κατάλληλο τρόπο (αυτοδύναμο ψυκτικό μηχάνημα, ισοθερμική επένδυση , ηλεκτρισμός κ.λ.π) ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο μεταφοράς και το είδος των τροφίμων.

Ζ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματα καταγραφικά θερμοκρασιών και η θερμοκρασία των θαλάμων να μην είναι μικρότερη από τα κατώτατα όρια θερμοκρασίας διατήρησης του προϊόντος που μεταφέρεται.

Η. Απαγορεύεται η μεταφορά μέσα στο ψυκτικό θάλαμο τροφίμων, που απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης.
 
Για να κατεβάσετε την σχετική εγκύκλιο πατήστε ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο