cibum team
Η EFSA ξεκίνησε ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για τις διαιτητικές ζάχαρες. Πρόκειται για μελέτη που περιλαμβάνει μια επιστημονική αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών σακχάρων και των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία σε σχέση με τις χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, τα τελικά σημεία που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και την τερηδόνα, συμβουλές στα κράτη μέλη κατά τον καθορισμό στόχων και συστάσεων για τα διαιτητικά σάκχαρα και εκτιμήσεις πρόσληψης συνολικών, προστιθέμενων σακχάρων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA για τη διατροφή, ολοκλήρωσε την προσωρινή αξιολόγησή της για την ασφάλεια των διαιτητικών σακχάρων μετά από μια ολοκληρωμένη επιστημονική ανασκόπηση.
Ο Valeriu Curtui, επικεφαλής της Μονάδας Διατροφής της EFSA, δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μέχρι στιγμής, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση πάνω από 30.000 δημοσιεύσεων. Οι εμπειρογνώμονες και το προσωπικό μας έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο και έχουν εφαρμόσει τα υψηλότερα πρότυπα επιστημονικής αυστηρότητας.”
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η EFSA θα πραγματοποιήσει δημόσια συνάντηση για να συζητήσει το σχέδιο γνωμοδότησης στις 21 Σεπτεμβρίου.
Επιστημονικές συμβουλές, όχι συστάσεις πολιτικής ή διατροφικές οδηγίες
«Οι πρόσθετες επιστημονικές γνώσεις και δεδομένα που λαμβάνουμε από διαβουλεύσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιστημονικών μας αξιολογήσεων, γι ‘αυτό τις καλωσορίζουμε και τις ενθαρρύνουμε», δήλωσε ο Δρ Curtui.
«Ταυτόχρονα, τονίζουμε στους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους, ότι αυτό το σχέδιο αξιολογεί αποκλειστικά επιστημονικά στοιχεία και δεν αποτελεί μελλοντικές πολιτικές συστάσεις ή κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία. Αυτές είναι ευθύνες των εθνικών αρχών δημόσιας υγείας και διεθνών οργανισμών. “
Το αίτημα πέντε σκανδιναβικών χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) ζήτησαν από την EFSA να ενημερώσει την αξιολόγηση του 2010 και να επανεξετάσει την πιο πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και διαφόρων ασθενειών, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου II, καρδιαγγειακές παθήσεις, ουρική αρθρίτιδα, τερηδόνα.
Η Λίντα Γκράνλαντ, Διευθύντρια του Τμήματος Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, δήλωσε: «Ως μία από τις πέντε αιτούσες χώρες, η Νορβηγική Διεύθυνση Υγείας χαιρετίζει τη δημόσια διαβούλευση της EFSA σχετικά με το σχέδιο επιστημονικής γνώμης . Ενθαρρύνουμε τους ειδικούς σε θέματα διατροφής στη Νορβηγία και πέραν αυτού να σχολιάσουν αυτό το προσχέδιο για να βοηθήσουν τους επιστήμονες της EFSA να ολοκληρώσουν αυτήν τη σημαντική ανασκόπηση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εκτεταμένα επιστημονικά ευρήματα για να ενημερώσουμε τις εθνικές μας διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα τρόφιμα μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση. “
Σχέδιο συμπερασμάτων
Οι 5 Σκανδιναβικές χώρες ρώτησαν συγκεκριμένα εάν θα ήταν δυνατόν να καθοριστεί ένα επιστημονικό σημείο αποκοπής ― που ονομάζεται « ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης » (UL) για θρεπτικά συστατικά ― για τα συνολικά σάκχαρα διατροφής, κάτω από το οποίο η κατανάλωση δεν θα προκαλούσε προβλήματα υγείας. Έχοντας παρακολουθήσει πάνω από 30.000 δημοσιεύσεις οι επιστήμονες μας κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να θέσουμε ένα τέτοιο όριο. (Δείτε τη σύνοψη «Επεξήγηση της EFSA» για μια εξήγηση αυτού του αποτελέσματος.)
Ωστόσο, η γνώμη επιβεβαιώνει, με σχετικούς βαθμούς βεβαιότητας, διάφορους δεσμούς μεταξύ της πρόσληψης διαφόρων κατηγοριών σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων μεταβολικών ασθενειών και τερηδόνας. Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται να βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον καθορισμό στόχων για πληθυσμούς ή / και συστάσεις για τους πολίτες στη χώρα τους.
Το σχέδιο γνωμοδότησης περιλαμβάνει ένα μοντέλο πρόσληψης σε όλη την ΕΕ για την εκτίμηση της κατανάλωσης διαιτητικών σακχάρων ανά χώρα και μια πιο λεπτομερή εικόνα των κύριων κατηγοριών τροφίμων που συμβάλλουν στην πρόσληψη σακχάρων στη διατροφή.
Για να λάβετε μέρος στη δημόσια διαβούλευση, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο:
Για περισσότερες πληροφορίες:
Infographic σχετικά με το σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την υγεία
Δείτε επίσης:
Άνοστες ντομάτες: ο λόγος που χάνουν τη “γλύκα” τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου Pelotas.
Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια.
Marketing τροφίμων: Το πιο υγιεινό ή το πιο νόστιμο;
Ο «πόλεμος» των σούπερ μάρκετ: Ποιες αλυσίδες πουλάνε περισσότερο. “Βασιλιάς” o Σκλαβενίτης.
Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες