Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια πράσινη και ανταγωνιστική γεωργία

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια πράσινη και ανταγωνιστική γεωργία
spot_img

Οι στόχοι του «Οράματος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα 2025-2029».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος είναι σύνθετες και πολυδιάστατες. Από τις αυξανόμενες τιμές των εισροών μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η πίεση στους κτηνοτρόφους εντείνεται. Παράλληλα, η ανάγκη να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ειδικά καθώς η ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050.

Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται ήδη για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για τη συνέχεια του κλάδου. Και η τεχνολογία καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχει χαράξει έναν φιλόδοξο στρατηγικό χάρτη μέσω του «Οράματος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα 2025-2029». Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν οι γεωργοί στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης, ανθεκτικής και οικονομικά αποδοτικής γεωργικής παραγωγής. Το όραμα αυτό θέτει το πλαίσιο για μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις και ενίσχυση των αγροτικών κοινοτήτων, πάντα με γνώμονα την προστασία των φυσικών πόρων και την ασφάλεια των τροφίμων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κτηνοτροφία, όπου προτείνεται μια «αλυσίδα ζωικής παραγωγής αριστείας» με πρότυπα που συνδυάζουν την ευζωία των ζώων, την ποιότητα και τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα με σκοπό να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων παραγωγών.

Ο Sergio Schuler, επικεφαλής του τμήματος διατροφής και υγείας των ζώων EMEA της DSM-Firmenich, τονίζει ότι η ψηφιακή καινοτομία είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτιστοποίηση των πόρων. Τεχνολογίες όπως η γεωργία ακριβείας επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της υγείας των ζώων και της απόδοσης των ζωοτροφών, συμβάλλοντας στη μείωση αποβλήτων και κόστους.

Τα ψηφιακά εργαλεία, από υπολογιστές εκπομπών μέχρι πλατφόρμες κύκλου ζωής, προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα που βοηθούν τους παραγωγούς να εντοπίσουν αναποτελεσματικότητες και να βελτιώσουν τη στρατηγική τους. Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται σωστά, ενισχύει την αγροτική παραγωγή, βελτιώνει τη διαχείριση των πόρων και ανοίγει δρόμους για πρόσβαση σε μηχανισμούς οικολογικής σήμανσης και πιστώσεων άνθρακα.

Η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στις καθημερινές δραστηριότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν είναι μόνο οικολογική επιταγή, αλλά και επιχειρηματική ευκαιρία. Η καταγραφή και αξιολόγηση των εκπομπών, για παράδειγμα, αποκαλύπτει σημεία αναποτελεσματικότητας, όπως υπερβολική κατανάλωση ζωοτροφών ή υψηλές ενεργειακές εισροές – που επηρεάζουν άμεσα τα περιθώρια κέρδους.

Επιπλέον, η στροφή προς βιώσιμες εισροές και τα συστήματα σίτισης ακριβείας δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση εκπομπών μεθανίου ή αποβλήτων, ενισχύουν την υγεία των ζώων και αυξάνουν την αποδοτικότητα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ή ιδιωτικούς φορείς, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους παραγωγούς που επιλέγουν να δράσουν άμεσα και στρατηγικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα