Κίνδυνος τραυματισμού από τις μολυσμένες σταφίδες και τα φρούτα του Δάσους που περιέχουν τα μπισκότα
Ο κολοσσός ειδών διατροφής Mondelēz International, ανακαλεί όλα τα μπισκότα Liga Evergreen Currants και Evergreen Forest Fruits με συγκεκριμένους κωδικούς LOT , σε πολλές χώρες, λόγω πιθανής παρουσίας μικρών μεταλλικών σωματιδίων. Η ανάκληση έχει ανακοινωθεί για παρτίδες που πωλήθηκαν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Χονγκ Κόνγκ.
Η Mondelēz International ζητά από τους καταναλωτές της να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν καθώς η προμηθεύτρια εταιρεία σταφίδων και φρούτων του Δάσους Jumbo την ενημέρωσε ότι ανακαλεί τα προϊόντα της λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.
Οι καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει τα επικίνδυνα προϊόντα μπορούν να επιστρέψουν το προϊόν στο σημείο πώλησης ή να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία καταναλωτών Mondelēz International για περισσότερες πληροφορίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός ζαχαροπλαστικήw ανακαλεί μπισκότα. Πριν μερικούς μήνες είχε ανακαλέσει και τα γνωστά μπισκότα Marabou Cookie που εξάγονται σε πολλές χώρες διότι οι συσκευασίες των προϊόντων περιείχαν λευκό σκληρό πλαστικό.
Για την ύπαρξη πλαστικού, η εταιρεία είχε παλαιότερα ανακαλέσει και το προϊόν “Grany moelleux fruits des bois” (195g).
Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα δεν κάνουν διακρίσεις σε εταιρείες
To ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι αποτελεί μία συνεχή και διαχρονική ανησυχία για όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Αν και οι βιολογικοί κίνδυνοι λόγω βακτηρίων, μικροβίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών όπως σαλμονέλα και λιστέρια, γίνονται περισσότερο γνωστές λόγω των δραματικών επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών, εντούτοις οι φυσικοί κίνδυνοι λόγω παρουσίας ξένου υλικού είναι ένα μεγάλο θέμα. Αυτό γιατί αποτελεί το Νο1 στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών, ενέχει επίσης κίνδυνο για την υγεία και ταυτόχρονα λόγω της δημοσιοποίησης της ανάκλησης βλάπτεται η εταιρεία τόσο από την πλευρά της φήμης της, όσο και οικονομικά άμεσα και έμμεσα.
Τέτοιου είδους «αστοχίες» είναι πολύ πιθανό να συμβούν ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες. Επιστημονική Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο PMC PubMed Central υπογραμμίζει την κρίσιμη ανησυχία που δημιουργεί η μόλυνση από ξένα υλικά στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με μεθόδους και εφαρμογές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, με στόχο την περαιτέρω κατανόηση τους και των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση τους.
Ως ξένο υλικό ορίζεται οποιαδήποτε μη τροφή, ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Ξένα υλικά μπορούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων ως μέρος των πρώτων υλών όπως κουκούτσια φρούτων, κόκαλα ή μολυντές όπως πέτρες, έντομα, χώμα, κόκκοι ή κομμάτια εξοπλισμού. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με τα πλαστικά θραύσματα να είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης.
Κύρια υλικά που προκαλούν ανησυχία ως φυσικοί κίνδυνοι και κοινές πηγές
Σύμφωνα με την ανασκόπηση το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό και δικαστικές διαμάχες. Οι πιο πιθανές πηγές γυαλιού στο εργοστάσιο επεξεργασίας είναι φωτιστικά, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Θραύσματα πλαστικού από σκεύη κατασκευής ή πλαστικό από επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ξένων υλικών που είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές, όπως εξοπλισμό, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας. Τα μεταλλικά ξένα σώματα οφείλονται είτε στην αμέλεια των εργαζομένων ή την καταστροφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Αν και το ξύλο στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αποτελώντας έναν πιθανό κίνδυνο. Άλλα ξένα υλικά που μπορεί να βρεθούν μέσα στα τρόφιμα είναι κουκούτσια από σπόρους φρούτων, οστά, πέτρες , έντομα, χώμα και άμμος.
Πρόληψη μόλυνσης από ξένα σώματα
Υπάρχουν πολυάριθμες μέθοδοι για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από ξένα αντικείμενα ή για τον εντοπισμό τους μόλις εισέλθουν στη γραμμή επεξεργασίας τροφίμων. Οι περισσότερες μέθοδοι ανίχνευσης είναι προσαρμοσμένες σε μεμονωμένες εφαρμογές και είναι κατάλληλες για χρήση μόνο σε ορισμένα προϊόντα διατροφής και είναι αναποτελεσματικές σε άλλα. Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ευρέως, είναι σύμφωνα με την ανασκόπηση το κοσκίνισμα (διαχωρισμός με βάση το μέγεθος), μαγνήτες (για μέταλλα), Οπτικοί διαλογείς λέιζερ (έλεγχος σε χρώμα, μέγεθος υγρασία).
- Δείτε ακόμη: Γιατί τα κάσιους προκαλούν αέρια και φούσκωμα;