Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικρά αλιευτικά σκάφη: Ο Ευρωπαϊκός εύχρηστος οδηγός για την πρόληψη των κινδύνων

ΑρχικήΝέαΜικρά αλιευτικά σκάφη: Ο Ευρωπαϊκός εύχρηστος οδηγός για την πρόληψη των κινδύνων
spot_img

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να χειρίζεστε το σκάφος σας με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα μικρά αλιευτικά σκάφη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80 % του αλιευτικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ποσοστά θανατηφόρων ατυχημάτων, τραυματισμών και απολεσθέντων σκαφών που καταγράφονται σε ετήσια βάση εξακολουθούν να είναι «απαράδεκτα» υψηλά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων κλάδων.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή κατήρτισε έναν χρήσιμο οδηγό που καταγράφει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να χειρίζεστε το σκάφος σας με μεγαλύτερη ασφάλεια και για να προστατεύετε αποτελεσματικότερα τόσο τη δική σας υγεία όσο και την υγεία των μελών του πληρώματός σας εάν έχετε.

Παρότι η σύνταξή του οδηγού βασίστηκε σε πολυάριθμους κανονισμούς για την ασφάλεια και την υγεία που ισχύουν στα διάφορα κράτη μέλη, ο παρών οδηγός δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Βασικός στόχος του ήταν η συλλογή των βέλτιστων πρακτικών, οι οποίες, όπου κι αν εφαρμοστούν, θα μπορέσουν να συμβάλουν στην πρόληψη των ατυχημάτων στο τόσο μοναδικό, ιδιαίτερο και συνάμα εχθρικό περιβάλλον της θάλασσας.

Η αλιεία είναι μια δραστηριότητα με πανάρχαιες ρίζες που, ως επί το πλείστον, περνάει από γενιά σε γενιά. Στην πλειονότητά τους, οι αλιείς που εκμεταλλεύονται μικρά αλιευτικά σκάφη είναι αυτοαπασχολούμενοι και, συνεπώς, εκ των πραγμάτων εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους. Σκοπός του παρόντος οδηγού είναι η παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης σε όλους τους υπεύθυνους εκμετάλλευσης και τα πληρώματα μικρών αλιευτικών σκαφών ανά την Ευρώπη.

Αποτελείται από έξι αυτοτελείς ενότητες. Ως εκ τούτου, οι αναγνώστες δεν χρειάζεται να τις διαβάσουν με συγκεκριμένη σειρά, αλλά μπορούν κάθε φορά να επιλέγουν την ενότητα που επιθυμούν να συμβουλευθούν με βάση τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ακολούθως παρατίθεται σύντομη περιγραφή των περιεχομένων κάθε ενότητας

  • Ενότητα Ι Το σκάφος:  Καλύπτει διάφορες πτυχές, όπως την καλή κατάσταση του σκάφους και του εξοπλισμού του
  • Ενότητα ΙΙ Το πλήρωμα : Αναφέρεται στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μελών του πληρώματος
  • Ενότητα ΙΙΙ Αλιευτικές εργασίες: Πραγματεύεται τους τρόπους ασφαλούς εκτέλεσης των εργασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών αλιευτικών μεθόδων: αλιεία με τράτα, με χοανοειδείς ιχθυοπαγίδες, με δίχτυα/ παραγάδια/πλάνο, και με δοκότρατα και δράγα
  • Ενότητα ΙV Πραγματικά περιστατικά: Περιγράφονται περιστατικά που έχουν συμβεί στοπαρελθόν και καταγράφονται τα διδάγματα που αντλούνται από αυτά με γνώμονα την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον
  • Ενότητα V Αξιολόγηση κινδύνων: Παρατίθενται κατάλογοι ελέγχου και οδηγίες σχετικά με την εκπόνηση αξιολόγησης κινδύνων
  • Ενότητα VΙ Συμπληρωματικές πληροφορίες: Παρατίθενται κατάλογοι ελέγχου και συμπληρωματικές πληροφορίες, όπου μπορούν να ανατρέχουν οι αλιείς για θέματα υγείας και ασφάλειας

Για να διαβάσετε τον οδηγό Πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο