Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η δίαιτα 5:2 και γιατί είναι τόσο δημοφιλής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η δίαιτα 5:2 και γιατί είναι τόσο δημοφιλής
spot_img

Η δίαιτα 5:2, γνωστή και ως The Fast Diet, είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές της διαλείπουσας νηστείας. Ονομάζεται δίαιτα 5:2 επειδή οι πέντε ημέρες της εβδομάδας είναι κανονικές ημέρες διατροφής, ενώ οι άλλες δύο περιορίζουν τις θερμίδες σε 500–600 την ημέρα. Επειδή δεν υπάρχουν απαιτήσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε, αλλά μάλλον πότε πρέπει να τα τρώτε, αυτή η δίαιτα είναι περισσότερο τρόπος ζωής.

Ένας συνηθισμένος τρόπος προγραμματισμού της εβδομάδας είναι να νηστεύετε τη Δευτέρα και την Πέμπτη, με δύο ή τρία μικρά γεύματα και μετά να τρώτε κανονικά για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το να τρως «κανονικά» δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας οτιδήποτε. Εάν καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό, τότε πιθανότατα δεν θα χάσετε καθόλου βάρος, ή μπορεί και να πάρετε κιλά.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι αυτός ο τρόπος διατροφής είναι πιο εύκολο να τηρηθεί από μια παραδοσιακή δίαιτα περιορισμένων θερμίδων

Η δίαιτα 5:2 αποτελεί μια καλή επιλογή κατά του διαβήτη της κύησης

Η απώλεια βάρους μετά από διαβήτη της κύησης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η εύρεση του πιο αποτελεσματικού τρόπου για να χάσει κάποια γυναίκα βάρος και να το διατηρήσει μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά για τις μητέρες, οι οποίες έχουν αποκτήσει πρόσφατα μωράκι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας η δημοφιλής δίαιτα 5:2 ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία είναι εξίσου αποτελεσματική με μια κλασική δίαιτα, δίνοντας στις γυναίκες περισσότερες επιλογές και ευελιξία όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Η δίαιτα 5:2 επιτρέπει πέντε ημέρες κανονικής διατροφής κάθε εβδομάδα, ενώ περιορίζει σημαντικά τις θερμίδες τις άλλες δύο ημέρες, σε αντίθεση με μια κλασική δίαιτα, η οποία απαιτεί καθημερινά μέτριους περιορισμούς σε ενέργεια.

Παγκοσμίως, μία στις πέντε εγκυμοσύνες επηρεάζεται από διαβήτη της κύησης, με αυτές τις γυναίκες να έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη της κύησης και είναι, επίσης, υπέρβαρες διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο. Ο διαβήτης τύπου 2 έχει ισόβιες συνέπειες και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Kristy Gray της UniSA, λέει ότι το εύρημα θα χαροποιήσει πολύ τις γυναίκες που θέλουν να χάσουν βάρος, ενώ πρόσθεσε πως «ο διαβήτης της κύησης είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος διαβήτη στην Αυστραλία, επηρεάζοντας το 15% των κυήσεων».

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα συνιστώνται για τη διαχείριση του διαβήτη της κύησης, με δίαιτες συνεχούς περιορισμού της ενέργειας – ή δίαιτες που μειώνουν τις θερμίδες κατά 25-30% – να είναι η πιο κοινή στρατηγική για την απώλεια βάρους και την πρόληψη του διαβήτη.

«Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι οι νέες μαμάδες συχνά βάζουν τους εαυτούς τους τελευταίους – παλεύουν με την κούραση και κάνουν ταχυδακτυλουργικά όσον αφορά τις οικογενειακές ευθύνες. Έτσι, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, πολλές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Αντίθετα, δεδομένου ότι η δίαιτα 5:2 μειώνει τις θερμίδες μόνο σε δύο ημέρες, μπορεί να είναι πιο εύκολο για ορισμένες γυναίκες να υιοθετήσουν και να τηρήσουν, σε αντίθεση με μια σταθερά χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα που απαιτεί συνεχή διαχείριση.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η δίαιτα 5:2 είναι εξίσου αποτελεσματική στην επίτευξη απώλειας βάρους με μια συνεχή δίαιτα περιορισμένης ενέργειας σε γυναίκες που είχαν διαβήτη της κύησης, κάτι που είναι εξαιρετικό, γιατί παρέχει στις γυναίκες περισσότερες επιλογές και έλεγχο

Πηγές : https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211101105412.htm

            https://www.healthline.com/nutrition/the-5-2-diet-guide#TOC_TITLE_HDR_4

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα