Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

ΑρχικήΝέαΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ - Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα
spot_img

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες – Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της αγοράς ψεύτικων κοσμημάτων, γνωστά ως faux Bijoux, είναι η προσιτή τιμή. Συνεπώς ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει μία αίσθηση πολυτέλειας στην εμφάνισή του, χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ένα άλλο πλεονέκτημα των ψεύτικων κοσμημάτων είναι η ευελιξία τους καθώς υπάρχει μεγάλη γκάμα στυλ και σχεδίων για να διαλέξετε, και να βρείτε κομμάτια που ταιριάζουν με το προσωπικό σας στυλ και με διαφορετικά ντυσίματα και να φορεθούν είτε στην καθημερινότητα είτε ακόμα και σε επίσημες εκδηλώσεις. Λόγω της δημοτικότητά τους, συνεχώς “ξεφυτρώνουν” καταστήματα πώλησης faux Bijoux με εκπληκτικά χαμηλές τιμές (μπορείς να βρεις πανέμορφα κολιέ και βραχιόλια ακόμα και με 1 ευρώ) σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος.

Η ευρωπαϊκή Πύλη ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, εκτός από καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας, είναι γεμάτη πλέον και με προειδοποιήσεις για ψεύτικα κοσμήματα που περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κοσμήματα αυτά είναι κυρίως προέλευσης Κίνας και κατασκευάζονται από υλικά που είναι φθηνότερα από τα πολύτιμα μέταλλα, αλλά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες καρκινογόνου καδμίου, τοξικού μολύβδου και αλλεργιογόνου νικελίου. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν περιορίσει τη χρήση αυτών ουσιών επειδή η επιστήμη δείχνει ότι είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Η νομοθεσία της ΕΕ έχει ορίσει κοινές οριακές τιμές για τα μέταλλα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και σε αυτά περιλαμβάνονται ο μόλυβδος, το κάδμιο και το νικέλιο.

Η πλειονότητα των ειδοποιήσεων στο σύστημα ειδοποίησης RAPEX αφορά σε κοσμήματα προέλευσης Κίνας που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο το οποίο είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία επειδή συσσωρεύεται στο σώμα, μπορεί να βλάψει τα νεφρά και τα οστά και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η τελευταία ενημέρωση (13/6/2024) έγινε από τη Γερμανία για κολιέ προέλευσης Κίνας με υπερβολική συγκέντρωση καδμίου (μετρούμενη τιμή έως: 84 % κατά βάρος). Την ίδια ημέρα η Γερμανία ενημέρωσε επίσης για βραχιόλι από την Κίνα που περιέχει 90% κάδμιο όπως και για κινέζικη καρφίτσα κόσμημα που περιέχει και κάδμιο 83% και μόλυβδο 68%. Ο μόλυβδος είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει τα βρέφη ή τα έμβρυα. Η Γαλλία ενημέρωσε για χάντρες από την Κίνα που όχι μόνο περιέχουν μόλυβδο αλλά απελευθερώνουν και υψηλή ποσότητα νικελίου το οποίο είναι ισχυρό ευαισθητοποιητικό και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις εάν υπάρχει σε προϊόντα που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα. Η Σουηδία ενημέρωσε για κίνδυνο από δαχτυλίδι με τιρκουάζ πέτρα το οποίο περιέχει 78% κάδμιο ενώ η Φινλανδία ενημέρωσε για σκουλαρίκια που περιέχουν και κάδμιο και μόλυβδο.

Αυτά είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες ενημερώσεις για σοβαρό κίνδυνο από κοσμήματα που δημοσιεύονται στην ευρωπαϊκή Πύλη RAPEX από διάφορες χώρες και που δεν συμμορφώνονται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό REACH για τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Να σημειωθεί ότι το 2023 τα τελωνεία της Φινλανδίας απέρριψαν το 11% των εισαγόμενων κοσμημάτων (περιδέραια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια και κοκαλάκια για τα μαλλιά) καθώς  περιείχαν επίπεδα καδμίου, μόλυβδου ή νικελίου που υπερέβαιναν τους κανονισμούς. Το τελωνείο εμπόδισε αυτές τις παρτίδες κοσμημάτων να πωλούνται σε καταστήματα στη Φινλανδία. Και οι 17 παρτίδες προϊόντων που απορρίφθηκαν προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρώπης, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία.

«Το κάδμιο και ο μόλυβδος είναι πολύ επιβλαβείς ουσίες για παράδειγμα για το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα νεφρά και τα οστά. Ο μόλυβδος επηρεάζει την ανθρώπινη ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και το κάδμιο είναι ένα καρκινογόνο βαρύ μέταλλο», δήλωσε ο Siru Viljakainen , χημικός του Τελωνείου της Φινλανδίας.

Μια Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το London Trading Standards σε κοσμήματα κολιέ χαμηλού κόστους διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά είχαν συστατικά με υπερβολικά επίπεδα απελευθέρωσης μολύβδου, καδμίου ή νικελίου. Στις χειρότερες περιπτώσεις βρέθηκαν μέρη που περιείχαν 82% μόλυβδο και 56% κάδμιο. 19 δείγματα ήταν μη συμμορφούμενα (63,3%). Η έρευνα έδειξε ότι:

  • Μόνο 11 από τις 30 διαφορετικές παραλλαγές (36,7%) είχαν αποδεκτά επίπεδα απελευθέρωσης μολύβδου, καδμίου και νικελίου
  • 15 δείγματα (50%) είχαν υπερβολική περιεκτικότητα σε μόλυβδο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε 82,4%
  • 13 δείγματα (43%) είχαν υπερβολική περιεκτικότητα σε κάδμιο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε 55,6%
  • 8 δείγματα (26%) είχαν υπερβολική απελευθέρωση νικελίου με το υψηλότερο να είναι 68 μg/cm2/wee
  • 5 δείγματα (16,6%) είχαν πλεονάζοντα επίπεδα 1 στα 3 μέταλλα
  • 11 δείγματα (36,7%) είχαν πλεονάζοντα επίπεδα 2 στα 3 μετάλλων
  • 3 δείγματα (10%) είχαν υπερβολικά επίπεδα και των 3 μετάλλων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα