Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Αυξάνεται επικίνδυνα η αντίσταση στα φάρμακα, των βακτηρίων που μολύνουν τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Αυξάνεται επικίνδυνα η αντίσταση στα φάρμακα, των βακτηρίων που μολύνουν τρόφιμα
spot_img

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενοι μη ασφαλείς πρακτικές ασφάλειας τροφίμων και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Τα βακτήρια Escherichia coli (E. coli), σαλμονέλα, στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος και καμπυλοβακτηρίδιο είναι μερικά από τα χειρότερα βακτήρια που εντοπίζονται σε τρόφιμα. Σε μια κρατική μελέτη που διεξήχθη στο Μπαγκλαντές, τα παραπάνω ανακαλύφθηκαν σε περισσότερα από τα μισά δείγματα γάλακτος, αυγού και τυριού που εξετάστηκαν.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά σοκάρει δεν είναι το ότι τα βακτήρια μολύνουν αυτά τα τρόφιμα, αλλά ότι έχουν αρκετή αντοχή σε δημοφιλή αντιβιοτικά, φαινόμενο που ονομάζεται αντιμικροβιακή αντοχή. Μάλιστα, ο ΠΟΥ έχει επισημάνει πως, καθώς και η ανθεκτικότητά τους στα φάρμακα καθιστά πολλά από αυτά αναποτελεσματικά κατά των μικροοργανισμών, η αντιμικροβιακή αντοχή συνιστά μια από τις 10 κορυφαίες απειλές για τη δημόσια υγεία στον κόσμο.

Έρευνα σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022 από το Multidisciplinary Digital Publishing Institute, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο, εφιστά την προσοχή των επιστημόνων στην επικινδυνότητα της αντιμικροβιακής αντοχής.

Ένας μικροοργανισμός ταξινομείται ως πολυανθεκτικός όταν τρία ή περισσότερα φάρμακα δεν μπορούν να τον σκοτώσουν και συγκεκριμένα στην έρευνα, από τα 16 αντιβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα περισσότερα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά στο να καταπολεμήσουν τα βακτήρια.

 Τα βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο σε άμεση επαφή μέσω ανοιχτών πληγών ή μύτης ή στόματος, αν δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, οι τροφιμογενείς λοιμώξεις θεωρούνται ένα τρανταχτό παράδειγμα αντιμικροβιακής αντοχής και οι ειδικοί δρουν προς την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, το Μπαγκλαντές, αν και έχει μεγάλα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με μολυσμένα τρόφιμα, δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας του Μπαγκλαντές, εξέτασε 2.320 ακατέργαστα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που συλλέχθηκαν από 33 περιοχές σε οκτώ τμήματα. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα πουλερικά ήταν τα πιο μολυσμένα τρόφιμα, με το 52% των δειγμάτων να έχει βρεθεί ανθεκτικό σε E. coli, ενώ ο σταφυλόκοκκος μόλυνε ως και το 22% των πουλερικών. Ακόμη, το 8% τους βρέθηκε ανθεκτικό σε σαλμονέλα, η οποία προκαλεί περίπου 93,8 εκατομμύρια τροφιμογενείς ασθένειες και 1.55.000 θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Η έρευνα ανέφερε ότι το συνολικό μοτίβο ανθεκτικότητας σε πολλά φάρμακα του E. coli, της σαλμονέλας, του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου ήταν 88,33%, 75%, 95% και 100% αντίστοιχα, αναφέρει ο ιστότοπος New Age Bagladesh.

Tα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή ανθεκτικότητα στην πενικιλλίνη, την αμπικιλλίνη, την αμοξικιλλίνη, την οξυτετρακυκλίνη, την κλοξακιλλίνη και την σουλφαμεθοξαζόλη. Χαρακτηριστικά, το 96% των τύπων του E. Coli παρουσίασαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην πενικιλίνη, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό. Από την άλλη, η γενταμικίνη βρέθηκε να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά των εξεταζόμενων βακτηρίων.

Οι συν-συγγραφείς της έρευνας προέτρεψαν τη βελτίωση της τροφικής αλυσίδας και των συνθηκών υγιεινής, την εφαρμογή καλών γεωργικών πρακτικών και τη συνετή χρήση αντιβιοτικών, τα οποία καταγγέλλουν πως στο Μπαγκλαντές χρησιμοποιούνται αλόγιστα και συχνά πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Το γεγονός ότι τα περισσότερα μικρόβια σκοτώνονται κατά το μαγείρεμα δεν είναι ιδιαίτερα εφησυχαστικό για την ασφάλεια τροφίμων της χώρας.

Παρά τα παραπάνω ευρήματα, ο υπουργός Γεωργίας του Μπαγκλαντές, Muhammad Abdur Razzaque, είπε στις 12 Ιανουαρίου ότι τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ήταν ασφαλή για κατανάλωση, επικαλούμενος πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο New Age Bagladesh.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα