Η Ελλάδα δέσμευσε ρίγανη από την Τουρκία στα σύνορα και ειδοποίησε το RASFF.
Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από ρίγανη, προέλευσης Τουρκίας.
Το φορτίο με την τούρκικη ρίγανη ελέγχθηκε από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα και ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν 6.501 μg/Kg του βιομολυσματικού παράγοντα, με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 1000 µg/kg.
Από το 2011 η επιστημονική ομάδα της EFSA είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης που μερικές φορές αναφέρονται ως βάσεις necine, είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητά τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Βουλγαρία ενημέρωσε το RASFF και για κίνδυνο από πιπεριές, επίσης προέλευσης Τουρκίας στις οποίες βρέθηκες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα (Formethanate).