Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μποβερισίνη: Ποια είναι η μυκοτοξίνη που προσβάλει τρόφιμα και ζωοτροφές και πόσο επικίνδυνη είναι

ΑρχικήΝέαΜποβερισίνη: Ποια είναι η μυκοτοξίνη που προσβάλει τρόφιμα και ζωοτροφές και πόσο επικίνδυνη είναι
spot_img

Τα ευρήματα από τις πρόσφατες μελέτες της EFSΑ.

Η μποβερισίνη (BEA) είναι μια φυσική βιοδραστική ένωση, με διπλή φύση. Από τη μία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μορίου της προσδίδουν ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές, εντομοκτόνες και αντικαρκινογόνες δραστηριότητες.

Από την άλλη όμως, αποτελεί φυσική επιμόλυνση των τροφίμων και των ζωοτροφών και μια αναδυόμενη μυκοτοξίνη, αλλά στερείται αξιολόγησης τοξικολογικής επικινδυνότητας για μακροχρόνια έκθεση.

Η ομάδα της EFSA για τις μολυσματικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) εξέδωσε το 2014 επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων που σχετίζονται με την παρουσία της μποβερισίνης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τη χρόνια έκθεση, αλλά δεν μπορούσε να εξαχθεί σταθερό συμπέρασμα, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες σχετικές μελέτες τοξικότητας in vivo για την εκτίμηση κινδύνου για τον άνθρωπο.

Κατόπιν συμφωνίας επιχορήγησης από την EFSA, πραγματοποιήθηκε μελέτη με θέμα «In vivo τοξικότητα και γονιδιοτοξικότητα της μποβερισίνης και των εννιατινών.» Οι σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν καταστεί διαθέσιμες μετά την επιστημονική γνώμη του 2014 σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων που συνδέονται με την παρουσία της μποβερισίνης και των εννιατινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, επανεξετάστηκαν.

Οι νέες in vitro μελέτες σε κυτταρικές σειρές θηλαστικών δεν παρείχαν πειστικά στοιχεία για την πρόκληση χρωμοσωμικής βλάβης από τη μποβερισίνη, όπως μετρήθηκε με τις δοκιμές μικροπυρήνων και χρωμοσωμικών εκτροπών ή για την αύξηση των σπασιμάτων αλυσίδας DNA, όπως εκτιμήθηκε με τη δοκιμασία Comet.

Σε αυτές τις μελέτες δεν παρατηρήθηκαν εξαρτώμενες από τη συγκέντρωση επιδράσεις ή δυνατότητα παρεμβολής από σχετική κυτταροτοξικότητα. Επιπλέον, σπασίματα διπλών αλυσίδων DNA, όπως μετρήθηκαν με ανάλυση γ-H2AX, παρατηρήθηκαν μόνο μετά από έκθεση σε ιδιαίτερα κυτταροτοξικές συγκεντρώσεις μποβερισίνης.

Οι μελέτες γονιδιακής έκφρασης in vitro δεν έδειξαν καμία ένδειξη απόκρισης σε βλάβη του DNA και η (ποσοτική) ανάλυση σχέσης δομής-δραστηριότητας δεν ήταν επίσης ενδεικτική του γονοτοξικού δυναμικού.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σχηματισμός σπασιμάτων αλυσίδας DNA που παρατηρείται in vitro σε κυτταροτοξικές συγκεντρώσεις οφείλεται σε έμμεσες επιδράσεις. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για φλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις της μποβερισίνης.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο