Η ψηφοφορία επί της πρότασης για τα ψυχεδελικά μανιτάρια περιελάμβανε 2,2 εκατομμύρια άτομα και κατέληξε στο 53,4% υπέρ έναντι 46,6% κατά.
“Ναι” στην Πρόταση 122 για τη νομιμοποίηση τεσσάρων ψυχεδελικών για ιατρική χρήση και την αποποινικοποίηση της προσωπικής κατοχής οι κάτοικοι της πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο νέος νόμος ισχύει για τις δύο ουσίες των μαγικών μανιταριών (ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη), τη διμεθυλτρυπταμίνη (DMT), την ιβογκαΐνη και τη μεσκαλίνη που δεν προέρχεται από το πεγιότ.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης περιελάμβανε 2,2 εκατομμύρια άτομα και κατέληξε στο 53,4% υπέρ έναντι 46,6% κατά.
Ποια θετικά αναμένονται από την νομιμοποίηση των ψυχεδελικών μανιταριών
Ο λόγος πίσω από τη νομιμοποίηση των ψυχεδελικών μανιταριών αφορά στα οφέλη τους για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και την κατάθλιψη. Η ψυλοκιβίνη έχει επίσης διερευνηθεί για τα θετικά της στον αλκοολισμό , καθώς η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε πιο σημαντικά από άλλες εναλλακτικές θεραπείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, η ψιλοκυβίνη έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιστημονικών ερευνών, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων και συμπληρωμάτων ως μέσο βελτίωσης της διάθεσης.
Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) περνά τους πάσχοντες από μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για να τους παρέχει τα απαραίτητα χάπια για τη θεραπεία τους και πολλές φορές τα λαμβάνουν χρόνια μετά την αίτηση, ανέφερε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Tζάρεντ Πόλις σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Τα πλαίσια της νομιμοποίησης
Η νομιμοποίηση σημαίνει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό επίβλεψη σε κρατικά ελεγχόμενα κέντρα. Επιτρέπει επίσης την ψιλοκυβίνη και τα άλλα ψυχεδελικά που αναφέρονται για προσωπική χρήση, ανάπτυξη και κοινή χρήση, εφόσον δεν υπάρχει οικονομική ανταμοιβή και εφόσον ο καταναλωτής είναι άνω των 21 ετών.
Το Όρεγκον ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τα ψυχεδελικά το 2020 , μαζί με την αποποινικοποίηση της κατοχής όλων των ναρκωτικών για ψυχαγωγική χρήση, καθιστώντας το Κολοράντο τη δεύτερη πολιτεία. Αυτό έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον για άλλα κράτη να ακολουθήσουν την τάση αποποινικοποίησης, ενώ περισσότερες πολιτείες φέρεται να ενδιαφέρονται για περαιτέρω έρευνα και χαλάρωσαν τους περιορισμούς, όπως η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και η Χαβάη.
Οι επικριτές των ψυχεδελικών
Πριν από την ψηφοφορία, ο Κρις Ρίτσαρντσον, επίτροπος της κομητείας Έλμπερτ, προέτρεψε το κοινό να ψηφίσει κατά της νομιμοποίησης, άποψη με την οποία τάσσεται η πλειοψηφία της κομητείας.
Σύμφωνα με τους αρνητικά προσκείμενους ως προς τη νομιμοποίηση, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, όπως αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας, κρίση ψυχικής υγείας και εκτεταμένη κατάχρηση και διακίνηση ναρκωτικών, σε συνάρτηση με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική στην οικονομία της.
Ο Ρίτσαρντσον πρόσθεσε πως στις ΗΠΑ τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών είναι ήδη υψηλά και η νομιμοποίηση των ψυχεδελικών έρχεται χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη πως πράγματι θα αποτελέσουν πολύτιμη αρωγή στους πάσχοντες από ζητήματα ψυχικής υγείας.
Συντάκτρια: Βιργινία Κιμπουροπούλου