Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα επιστημονική ανακάλυψη: Το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο εκζέματος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα επιστημονική ανακάλυψη: Το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο εκζέματος
spot_img

Μελέτη του UCSF διαπιστώνει ότι οι αλλαγές στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού μπορεί να εξηγούν τις εξάρσεις του εκζέματος.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος, σύμφωνα με ερευνητές στο UC San Francisco (UCSF), οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εξάρσεων κατά 22%. Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί ξηρό δέρμα, φαγούρα. Είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις, που επηρεάζει περισσότερους από 31 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και ένας στους 10 ανθρώπους θα την εμφανίσει κάποια στιγμή.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 215.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών από τη UK Biobank, η οποία περιλαμβάνει δείγματα ούρων και ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία. Μπορούσαν να διαπιστώσουν πόσο νάτριο έτρωγε κάθε άτομο από δείγματα ούρων και μπορούσαν να δουν εάν οι συμμετέχοντες είχαν διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και τη σοβαρότητα, από τους κωδικούς συνταγών. Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που εκκρίνεται στα ούρα για 24 ώρες συσχετίστηκε με 11% υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης εκζέματος, 16% υψηλότερες πιθανότητες ύπαρξης ενεργού κρούσματος. και 11% υψηλότερες πιθανότητες αυξημένης σοβαρότητας.

Στη συνέχεια, εξέτασαν 13.000 ενήλικες στις ΗΠΑ στο National Health and Nutrition Examination Survey και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο ενός επιπλέον γραμμαρίου νατρίου την ημέρα — περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι — συσχετίστηκε με 22% υψηλότερες πιθανότητες να έχει κάποιος μια ενεργή περίπτωση εκζέματος.

Το έκζεμα έχει γίνει ολοένα και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες, εμπλέκοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες όπως η διατροφή. Το νάτριο, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν με τη μορφή αλατιού, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων. Και όπως δείχνει η παρούσα μελέτη, το νάτριο αποθηκεύεται στο δέρμα, όπου μπορεί να παίζει ρόλο στη φλεγμονή στο έκζεμα. Ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για τους ασθενείς με έκζεμα να διαχειριστούν την ασθένειά τους.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε πολύ αλάτι και μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια την πρόσληψη στα συνιστώμενα επίπεδα», δήλωσε η Katrina Abuabara, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο UCSF και αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στις 5 Ιουνίου 2024, στο JAMA Dermatology .


Πηγή: Πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Φρανσίσκο. Πρωτότυπο γραμμένο από την Elizabeth Fernandez. 

Αναφορά: Brenda M. Chiang, Morgan Ye, Aheli Chattopadhyay, Yagmur Halezeroglu, Erin L. Van Blarigan, Katrina Abuabara. Πρόσληψη νατρίου και ατοπική δερματίτιδα . JAMA Dermatology , 2024; DOI: 10.1001/jamadermatol.2024.1544

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

    Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

    Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

    Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

    Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

    Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο