Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα γνώση για την αντιμετώπιση τροφικής δηλητηρίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα γνώση για την αντιμετώπιση τροφικής δηλητηρίασης
spot_img

Πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει πώς αμινοξέα εμποδίζουν τη δημιουργία σπορίων σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή, αλλά δυσάρεστη, ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μερικές φορές προκαλείται από το Clostridium perfringens,  ένα παθογόνο που βρίσκεται ευρέως στο έδαφος και στις εντερικές οδούς των ζώων.

- Advertisement -

Το παθογόνο πολλαπλασιάζεται σε περιβάλλοντα με λίγο οξυγόνο.. Μετά την κατάποση του παθογόνου, σχηματίζουν σπόρια στο λεπτό εντερικό σύστημα. Οι τοξίνες που παράγονται κατά τον σχηματισμό σπορίων προκαλούν διάρροια και κοιλιακό άλγος, αλλά ο υποκείμενος μηχανισμός σχηματισμού σπορίων δεν έχει πλήρως κατανοηθεί.

Η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Mayo Yasugi στο Graduate School of Veterinary Science του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα εξέτασε πώς τα αμινοξέα εμπλέκονται στο  σχηματισμό σπορίων Clostridium perfringens  . Σε αυτή τη μελέτη, δημιούργησαν 21 μέσα καλλιέργειας, 20 από τα οποία στερήθηκαν το καθένα ένα από τα αμινοξέα που παράγουν πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα, για να αξιολογήσουν την ανάπτυξη του παθογόνου.

Ως αποτέλεσμα, η ομάδα αναγνώρισε τη σερίνη ως αναστολέα του  σχηματισμού σπορίων Clostridium perfringens  . Όταν παρατηρήθηκε στο μικροσκόπιο, διαπιστώθηκε ότι η σερίνη αναστέλλει την αναδιαμόρφωση του κυτταρικού τοιχώματος του παθογόνου, κάτι που είναι απαραίτητο στη διαδικασία να γίνει σπόρος.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφερόμενη περίπτωση όπου ένα μόνο αμινοξύ αναστέλλει τα αναερόβια βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους», δήλωσε ο καθηγητής Yasugi. «Στο μέλλον, ελπίζουμε να κατανοήσουμε την αναστολή της σερίνης, στους παθογόνους μηχανισμούς της  τροφικής δηλητηρίασης από Clostridium perfringens  και τις στρατηγικές επιβίωσης των παθογόνων μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακαδημαϊκές συνεισφορές στη μικροβιολογία και τις μολυσματικές ασθένειες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Anaerobe. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1075996424000970?via%3Dihub

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία

Στο νοσοκομείο 38χρονος από το Αγρίνιο – Κατάπιε αγκίστρι που ήταν μέσα σε χταπόδι

Το cibum έχει επανειλημμένα τονίσει τον σοβαρό κίνδυνο από τα αγκίστρια που παραμένουν μέσα σε θαλασσινά

Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας

Πόσο επικίνδυνο γίνεται το μέλι όταν προστίθεται σε ζεστό τσάι; Τι έδειξαν τα επιστημονικά πειράματα από Τεχνολόγους τροφίμων του "ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗΣ"
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα